05 август 2008

Частичен успех с Рилските езера

По информация от присъствали на акцията миналата неделя, на пътя към хижа Пионерска вече е сложена бариера, която е заключена и пропуска само колата за зареждане на хижата. За момента проблемът с незаконното навлизане на превозни средства в Националния парк е решен. Това се постигна след като коалицията от природозащитни организации наперави акция в помощ на парковата охрана и полицята. Естествено, има и редовни нарушители, например Иван Момчилов, който беше размахал преди време картечен пистолет, но вече и за тях е трудно - полицията започна да си върши работата.
Превозвачите не губят кой знае колко, защото превозват туристите до бариерата - не се налага да си трошат колите за жълти стотинки. От друга страна бариерата е добър ориентир и от нея до хижата се върви пеш съвсем малко.
На гражданския контрол от тук нататък ще помагат и няколко европейски телевизии. На нарушителите няма да им е лесно.
От тук нататък обаче всеки от нас, който има път към Рила, трябва да пази това място като собствения си двор. При всяко видяно нарушение (движение на превозни средства, сеч, строителство, лов или просто изхвърляне на боклук) можете да се свържете с парковата охрана. Още по-ефективно ще е, ако потърсите помощ от някоя от истинските природозащитни организации или от коалицията "За да остане природа в България". На тях дължим факта, че в Национален парк Рила законите отново са в сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар