03 февруари 2010

ГМО и общественото мнение в "Референдум"

Гледахте ли "Референдум" по БНТ1 вчера? Aко не сте, можете да видите запис на цялата дискусия и кратко резюме. Темата беше дали има контрол и дали може да има строг контрол над генно модифицираните организми в България.
Защитниците на ГМО представиха блудкави и смешни доводи:
1. Уж имало 30 км охранителна зона между полетата с ГМО. Да, обаче поленът на житните се разнася обикновено на растояния от 25-50 km, понякога до 150, даже и до 1300 km. Ако в опрашването участват насекоми, разстоянията стават наистина непредвидими.
2. Уж в зоните от Натура-2000 нямало да се отглеждат ГМО. Да, обаче българските Натура зони даже се застрояват незаконно. Нали си спомняте - съвсем наскоро Бойко Борисов откеи незаконен лифт в Национален парк "Рила". Е, кой ще спре ГМО-тата в Натура-зоните?
3. Уж в медицинските лаборатории може да се прави анализ за генни модификации. Това вече са свещени глупости - медицинските лаборатории не са специализирани за работа с растителен материал и при най-голямо желание, дори и да имат необходимата техника, няма да могат по простата причина че работят с човешки проби.
4. ГМО не трябва да се поставят под общ знаменател. Тук съм частично съгласен - има отделни случаи за експериментални ГМО, които не напускат лабораториите.

Противниците на ГМО зададоха точни и кратки въпроси, например дали до момента е имало полски експерименти с модифицирани организми, какъв е бил контролът над тях и как това се е случило, при положение, че за момента те са абсолютно забранени на територията на страната. Наблюдавахме в отговор смешни оправдания и патетични лозунги, че ГМО се създава от учените, които искат да помогнат на земеделците.
Представител на земеделците отговори кратко, че никой български производител не желае такава помощ. И каква помощ ще е това, след като българските производители разчитат на биологично земеделие?
В резултат от дебата гласуването показа, че близо 93% от българите не вярват на защитниците на ГМО.
В момента в сайта на "Референдум" е активна нова анкета - "Да отпадне ли забраната на ГМО". До момента 91% от гласувалите са показали, че не желаят отпадането на забраната за ГМО.
Гласувайте и вие - да покажем какво искаме и какво не.

ПП. Знам, че част от защитниците на генномодифицираните растения са ревностни почитатели на блога ми. Ако имат някакви претенции по написаното, нека този път просто да ми се обадят, вместо да се държат като червейчета.

2 коментара:

  1. Анонимен3.02.10 г., 17:07

    Даже и нагласената дискусия не успя. Влезте в сайта на БНТ и слушайте. Нагласено противопоставяне между учени и еколози. Еколозите не са ли учени?
    От всички възможни учени в България баш единственият автор на незаконен сорт ГМО ли трябваше да участва?
    Този ли представя учените в България?

    ОтговорИзтриване
  2. Кой представляваше този човек с очилата - агрономическия университет или фирмата "Монсанто"?

    ОтговорИзтриване