23 февруари 2010

Комунистическа демагогия в едно интервю за ГМО

В Разкрития.com е публикувано интервю с един от най-разпалените защитници на ГМО. Няма да споменавам името му, за да не се окаже, че пиша с цел да го злепоставя.
По стар комунистически начин се смесва болната тема, сиреч нежеланието на българите да се отглеждат растителни ГМО, с факта, че в контролирани лабораторни условия се създават ГМО.
Обичайната практика с бактериални щамове, която е нормална за всяко биотехнологично производство по наивен начин се поставя на едно ниво с мераците на Монсанто за замърсяване с растителни ГМО.
По невероятно смешен начин се изтъква, че младите няма да искат да правят наука, ако не им се позволява да отглеждат ГМО. Напротив. Наука се прави в зависимост от поставения проблем. Ако е забранено отглеждането на ГМО, научният потенциал може да бъде впрегнат за нещо много по-полезно, като например методи за опазване на естественото биоразнообразие, или за опазване на местните сортове и породи, или пък за разработване на програми за устойчиво развитие, за биологично земеделие, за естествени ресурси.
Ще цитирам интервюирания от една друга негова медийна изява: "учените трябва да помагат на производителите". А българските производители са съвсем наясно, че ГМО ще убие конкурентноспособността на българската продукция. И по тази причина не желаят подобна "помощ", която вкарва замърсителите на Монсанто. Учените могат да помогнат на производителите в България с развиване на направления, които са важни за страната. А това са: биоразнообразие, опазване на природата, опазване на дивия и културния генофонд.
ГМО като всяко нещо могат да са полезни или опасни. Но за да са полезни, ГМО не трябва да напускат лабораториите. Това мое мнение не е мнение на малцинството. Спекулира се, че неуките не искат ГМО. Напротив - Джеймс Уотсън - откривателят на двойноспиралната структура на ДНК, "бащата" на генните манипулации е един от най-отявлените противници на комерсиализирането на ГМО.

1 коментар:

  1. И в "Стандарт" е писал същите лъжи:
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-04&article=312095
    Щяли да избягат младите учени ако не ги оставят да сеят ГМО-култури. Той ли е "младия учен"???

    ОтговорИзтриване