24 февруари 2010

Необходимо уточнение за едно манипулативно заглавие

В сайта agro.bg прочетох с изненада заглавието "Позиция на Аграрен университет – Пловдив относно процедурата на разглеждане на Закон за изменение и допълнение на ЗГМО", публикувано на 1.02.2010. В действителност, заглавието представлява едноличното мнение на декана на Агрономическия факултет, което смея да твърдя, че не съвпада с общото мнение във факултета. Същият текст е изпратен до Народното събрание като официално становище от името на Агрономическия факултет.
Тъй като и аз работя в Агрономическия факултет, считам за нужно отново да заявя (въпреки че в блога ми ясно личи позицията ми), че съм категорично против либерализацията на ГМО. Както съм писал и по-рано, считам, че мястото на трансгенните организми е единствено в лабораториите. Колкото до становището на декана от името на факултета - не си спомням да сме попитани или поне уведомени, че имаме такова мнение. Напротив - лично аз се подписах в петицията против ГМО. Познавам и много колеги, които направиха същото.

14 коментара:

  1. Анонимен25.02.10 г., 10:04

    Чудесно! А уведомихте ли официално и Народното събрание и защо на медийната сцена се появява единствено нелицеприятната физиономия на Вашия колега, за когото вече знаем, че има лична изгода от лобирането за големите компании? (второто е леко риторичен въпрос). Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25.02.10 г., 14:16

    Браво! Непременно трябва да се даде повече гласност за това своеволие.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25.02.10 г., 18:45

    Хора, имаме нужда от вас!!!!! Пратихте ли мнението си до НС? Моля ви, направете го!

    ОтговорИзтриване
  4. Това мнение го пиша от мое име. Не мога да ангажирам никой друг с него, освен ако някой не пожелае да ме подкрепи тук и да се подпише с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25.02.10 г., 23:11

    И ти ни стигаш за сега...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26.02.10 г., 22:25

    Мога ли да цитирам писмото с името ти на официално място? Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. За мен ще е удоволствие, но бих искал все пак да знам кой ме цитира и на кое официално място.
    Все пак - пиша от мое име и е редно събеседниците ми също да имат имена.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27.02.10 г., 10:14

    Знаеш ли за това??? Моля, направете всичко възможно да се чуе и вашето мнение!!!

    За ГМО ще разговаря председателят на НС с учени от БАН - 26 февруари 2010
    http://www.cross-bg.net/predstoyashto/1-v-stranata/1104064-za-gmo-shte-razgovarya-predsedatelyat-na-ns-s-ucheni-ot-ban-

    Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне с председателя на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов и учени от БАН, водещи експерти и преподаватели от Аграрния университет, Университета по хранителни технологии и Селскостопанската академия.

    ОтговорИзтриване
  9. Предполагам, ще са поканени избирателно лица, които имат пряк интерес във внедряването на ГМО.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27.02.10 г., 18:00

    Кирил, направете нещо! Хвърлят въпросните "учени" срещу обикновените граждани. Това е нечестно. Съберете колегите си и покажете открито своята позиция в НС. В противен случай управляващите ще използват тяхното мнение като мнение на всички учени в България.

    ОтговорИзтриване
  11. Не е толкова лесно.
    Аз не съм хабилитиран преподавател.
    Освен това фактът че научавам за тази среща от вашите коментари означава, че нещата са нагласени - поканили са декана, защото знаят какво ще им каже. Просто за тази среща няма как да се организира нищо - няма време.

    Моля все пак коментарите да са придружени с някакво име или поне ник - неприятно ми е да си говоря с анонимни.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27.02.10 г., 20:49

    Здравей, да не бъдем преднамерени. И в най-тъмните времена свети пламъка на надеждата! Писах ти във фейсбук. Какво означава хабилитиран? Диплома някаква. Най-богатите бизнесмени и най-големите открития на този свят са направени от хора без научни степени. Има всякакви университети, но няма университети за "талант."

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27.02.10 г., 20:53

    Здравейте,ние сме от Фондация "Да отключим себе си" Нашите материали можете да прочетете на адрес
    www.bgzemia.blog.bg Вашето изказване ни вдъхна надежда,че в България все пак има истински учени,а не само платени пионки. Много Ви молим да направите каквото е по силите Ви за да стане ясно и на цяла България,че някой от вашия институт представя собствената си позиция от името на всички. Утре е срещата в НС и смятаме,че има достатъчно време поне да изпратите писмо от ваше лично име или от името на всички учени,които сте на една позиция за да уведомите ,че вашето становище е различно от официално обявеното от декана ви.Има хиляди учени по света,които са пратили отворено писмо до всички правителства с молба за налагане на мораториум върху ГМО(генно изродените организми),но апелите остават нечути .Вместо това нашето правителство изсценира дебати с предрешен край с поставени лица.Точно това можете да промените с вашите колеги. Иска се организация и смелост,а защо не и смяна на този декан???? Смятаме,че ще е добре коментара ви да се прочете от повече хора и ще го пуснем и в горепосочения сайт. От тук можете да прочетете за ситуацията в Русия и света и положението на много учени като вас,принудени да мълчат под натиска на лобистите на ГМО(ГИО)
    http://bgzemia.blog.bg/politika/2010/02/26/genno-izrodenite-organizmi-spored-stotici-ucheni-ot-rusiia-i.500787
    За контакти с нас:
    bg.foundation@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28.02.10 г., 15:15

    Здравейте! Прав сте, 4е е доста неприятно да си общувате с анонимници, за това идвам да се представя с името си (нямам навик да пиша по форуми). Първият коментар е мой, казвам се Десислава Буррели (към останалите писания нямам никакво отношение.)
    Искам още веднъж да Ви поздравя за 4удесната позиция и полезната информация, която давате в блога си! Разбирам сложността на ситуацията, но все още ми се иска да вярвам, 4е разума ще надделее и 4е има полза от нашия неспирен ропот.
    Desi Bou

    ОтговорИзтриване