28 февруари 2010

ГМО - мое неофициално писмо до Народното събрание

Уважаема г-жа Цачева,

Вчера разбрах, че на 1.03 ще бъде проведено обсъждане на проблема ГМО с водещи учени, като от Аграрен Университет - Пловдив ще присъства само доц. Божинов.
Аз съм далеч от определението за водещ учен, и със сигурност има много по-добри специалисти, които могат да се изкажат компетентно по въпроса. Въпреки това, като работещ в АУ-Пловдив съм длъжен да уточня, че доц. Божинов ще изрази на тази среща само своето лично мнение, а не позиция на университета. Повечето колеги тук сме против освобождаването на ГМО в природата и съзнаваме че нашата мисия е да запазим облика на България - като природа и като земеделие. Това са две тясно свързани неща. Естественият генофонд е свързан с генофонда на културните растения. Културният растителен генофонд в България също е необходимо да бъде защитаван - съществуват хиляди местни линии и сортове, които са получени и стабилизирани в резултат на дълга селекция.
Естествено, моето мнение няма как да натежи над мнението на избирателно поканените хабилитирани лица. Само ще отбележа факта, че нашата катедра по Ботаника и агрометеорология (Аграрен университет, Агрономически факултет) прие становище, коренно различаващо се от становището на доц. Божинов. Становището на катедрата е документирано в точка 3 на Протокол 142 / 5.02.2010.
Сигурен съм, че ако им се даде възможност, повечето колеги в АУ-Пловдив ще дадат същото мнение - против ГМО.Смея да твърдя, че срещата утре ще донесе информация само от страна на защитниците на ГМО и подозирам че няма да присъстват противници на трансгенните растения.
Моята молба е да не избързвате с решение, преди да изслушате и противоположната страна. Предлагам ви да поискате официалните становища по катедри, или да проведете анкета в агрономическите и биологическите факултети и институти и да претеглите статистически мненията. Картината ще е коренно различна от предлаганата до момента манипулация.

С уважение,
Гл. ас. Кирил Стоянов

8 коментара:

  1. Получих писмо от Ректора на АУ, че има официална покана от НС, за да представи общата позиция на Аграрния университет. Той ме увери, че ще представи обективно нашата позиция, а тя е против освобождаването на ГМО в природата. Божинов ще присъства, но от свое име.
    Благодаря на всички за големия интерес.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28.02.10 г., 20:52

    Твърдо против ГМО! Те ще бъдат пагубни за природата и здравето на народа!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1.03.10 г., 0:36

    Този Бижинов и кучетата в София вече знаят, че си потрива ръчичките за "зелено." Ако го изслушат с внимание в НС ще е някакъв фарс - трагикомедия.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1.03.10 г., 10:59

    Кирил, здравейте. Всички активни в настоящата кауза за недопускане на ГМО в околната среда, ви благодарим за вашата позиция и становище. Изпратихте ли това си становище до г-жа Цачева?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1.03.10 г., 11:12

    ГМО са едно предизвикателство за учените в България. Смятам, че в нашата страна учените в областа на генетиката биха се справили с това предизвикателство включително и доц. Божинов.
    Дали България е готова на този етап от своето развитие за ГМО? Смятам, че НЕ. Не доброто запознаване (на достъпен за повечето хора език)и представяне в медиите на това: Какво е ГМО? създава една неточна и объркана представа в съзнанието на хората.
    Създава се излишно но основателно напрежение.
    Смятам, че изследванията и опитите с ГМО в нашата страна биха могли да бъдат разрешени САМО и единствено в лаборатория и то при строго контролирани условия, за което се съмнявам, че може да се постигне на този етап. Излизането на ГМО в природата е рисков момент от много гледни точки.
    Възможността за кръстосването на ГМО с други разновидности от вида в природата, би довело до необратими последици. Затова съм твърдо против освобождаването на ГМО в прородата и за задълбоченото им изследване в лабораторни условия под строг контрол ако е възможен такъв.

    ОтговорИзтриване
  6. Изпратих писмото в e-mail до пресцентъра на НС, адресирано до Цачева.

    ОтговорИзтриване
  7. Съгласен съм с горното мнение - генните манипулации са метод, който се използва за различни цели и мястото на този метод е в лабораториите.
    Не трябва обаче да се допуска отглеждане на трансгенни растения и е необходим строг контрол за недопускане на ГМО в природата.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29.04.10 г., 20:05

    http://bgzemia.blog.bg/?page=1
    в този блог са публикувани последните изследвания на Международната асоциация по генетична безпоасност- Русия и те са ужасяващи-безплодие в третото поколение.Това е поредното изследване с тези резултати . Обръщам се към автора на този блог да направи нужното със своите колеги и да подкрепят руските учени в апела им за спешен мораториум върху трансгенната храна,за която тук в България ни уверяват,че нямаме право да й ограничаваме движението поради някакви пак странни условия на ЕС и заплаха от санкции.Значи щем ,не щем отрова ще ядем :-(
    Изказвам благодарност за отвореното писмо от този автор в подкрепа на истинската наука,която е против ГМО в природата. Българският народ има нужда от своите истински учени,а не от платените псевдоучени на корпорациите.

    ОтговорИзтриване