21 юли 2009

20% от хотелите в страната били затворени

източник: vesti.bg
С влошаването на икономическата обстановка много от изоставените сгради, захвърлени по средата на ниви или гори, ще бъдат разграбени, смята директорът на Института по анализи и оценки в туризма.
След десет години 5% от хотелската застроена площ ще се превърне в "мъртва зона" на "оскелетели" и изоставени хотели с отмъкната дограма, кабели, подови покрития, липсващи прозорци и без покриви, прогнозира директорът на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА.
"В момента 20% от хотелите в страната са затворени, от тях поне 5% изцяло не са икономически съобразени - както като местоположение, така и като обем, материали и вид.
Тези хотели, ако до месеци или година не бъдат преструктурирани, ще продължат да носят загуби за собствениците им", каза Драганов.
Според него проблемът ще се задълбочи особено след още пет години, ако се забави продажбата им, заради големите разходи за издръжка и охраната им.
Според президента на "Алматур" Любомир Панковски всеки хотел е бизнес-проект и, ако той се окаже нецелесъобразен, подобен хотел не само може да бъде изоставен, но дори и съборен.
Едно от спасението за хотелите кандидати за "мъртви зони" е незабавното им преструктуриране и смяна на предназначението им като например в болници, хосписи, домове за възрастни хора и дори затвори, каза Драганов.
Драганов отбеляза, че над 700 обекта - хотели, апартаментни комплекси или имоти по-големи от обикновена къща, вече са обявени за продан.
Негативната тенденция се очаква да засегне и голяма част от апартаментните комплекси, които в рамките на следващите две - три години ще се превърнат в тегло за собствениците им, каза Драганов.
(прочетете цялата статия)

Комично, нали? Построяват огромен хотел на пясъка и му дават величественото име "Белвю". Хотелът започва да се срутва и го преструктурират в лудница със същото име (точно като онази прочута с лоботомиите и електрошоковете си американска лудница).
А повечето от незаконните хотели лесно могат да се превърнат в затвори - те така и така са строени за да са от затворен тип. Голям келепир ще ударят мутрите-собственици - от намерения за частен хотел, през апартаментен комплекс и най-накрая - частен затвор.
Най-изгодният вариант обаче ще е, ако хотелите бъдат съборени. Това е и единственият законен вариант. В момента българският туризъм не страда от кризата, а от бетонна болест - огромните плажни и планински хотели са построени върху самите места с туристическа стойност и убиват местния туристически бизнес. Ако тези бетонни недоразумения бъдат премахнати, а увредените места - рекултивирани, малките семейни хотели отново ще започнат да печелят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар