19 юли 2009

Почистване на Пирин

източник: За Земята
Мили приятели, вземете си дъъъъъъъъъъъъълга отпуска през август! Освен похода за Рила (12-16.08 - http://forthenature.org/actions/210/) и Беглика екофест (5-9.08 - http://www.beglika.org/), се задава и юбилейно почистване на Национален парк "Пирин"!

Следва подробна информация за почистването:)

ЧИСТИМ ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ... ЮБИЛЕЙНО ПОЧИСТВАНЕ НА "ЗА ЗЕМЯТА"
"Почистването на За Земята"... Ако попадате за пръв път на това изречение, има защо да му хвърлите един по-задълбочен поглед. Трудно изразимо в думи, това неимоверно събитие обобщава в себе си няколко измерения:
а. Планина;
б. Непосилна работа и ефективно разтребване на залежали боклуци, попаднали във високи и трудно-проходими планински терени;
в. Един специфичен дух на задружност и отдаденост на изнасянето на чували посредством дискомфортни метални инсталации, които обикновено наричаме "рамки";
г. Ободряващи срещи-сблъсъци на усети по темата "какво е планината за мен" с неразбиращите очи на тези, които продължават да хвърлят или трупат едно друго в планината...;
д. И още много други, предимно непосредствени..;
С две думи, почистването на "За Земята" е нещо като комедийно-сапунено-трагичен филм, в чиито вълнуващо абсурден ежегоден епизод няма как да не се впуснете....ако щете и като главна героиня или главен герой.
Ако пък сте били част от стихийното почистване, преди много или по-малко години (десет например...) имате нужда единствено от следната информация:
МЯСТО: хижа ДЕМЯНИЦА, Национален Парк ПИРИН
ПЕРИОД: пристигане на 31-ви юли / отпътуване - 5-ти август.
НАЧИН НА ПРЕБИВАВАНЕ: изцяло ПАЛАТКОВ. За целта са ви нужни: палатка, топъл спален чувал, шалте, светлина, канче,прибори, планински обувки, топли дрехи, дъждобран, яке, . Добре е да имате и джобно ножче (понеже винаги липсва когато чувалите се приспособяват към рамките).
ХРАНА: осигурени ще бъдат ВЕГЕТАРИАНСКИ или постни ястия.
МАРШРУТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ: около хижа Демяница, Валявишки и Василашки циркус, Тевно езеро, Тодорините очи, основни пътеки в района
КАК ДА СТИГНЕМ ДО ДЕМЯНИЦА: хижата е разположена на около 3 часа от Банско пеша, или два част от отбивката за Демяница по пътя от Банско към Вихрен.
ЗА КОНТАКТИ:
0882966334 - Ваня,
0885849111 - Филка,
Е-mail: priateli (at) zazemiata.org
www.zazemiata.org
ЗАПИСВАНЕ: Би било чудесно ако ни съобщите, че ще дойдете, за да знаем ориентировъчно колко души да очакваме. За целта използвайте по-горния е-мейл.
ТАКСА УЧАСТИЕ: 12 лв - за целия период, срещу която получавате невероятната ЮБИЛЕЙНА ФЛАНЕЛКА, разбира се и вкусна храна, чай и парче от юбилейната торта :)
Малко спомени...
Точно преди десет години, или през 1999, бяхме само 25 на брой и много по-малко като години, носихме макарони, кетчуп и сирене на гръб за десет дни, нямахме много рамки, скъсахме се от работа, но изровихме и изнесохме около тон и половина (отпадъци).... С годините общия брой участници стигна всичко на всичко около 1000 души, а количеството свалени отпадъци около 49 тона.
НОВОВЪВЕДЕНИЯ:
Юбилеят на почистването ще бъде отбелязан с МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ, много изненади, паради, шоколади, гастролади и музикални импрoвизaторски триади, песни, танци и манци. Но подробности могат да бъдат предоставени само на място, поради силно органичния и трудно-планировъчен характер на почистванията.
СПЕЦИАЛНО ОБРЪЩЕНИЕ: До всички музиканти по душа и призвание! Елате с гайди, тарамбуки, кавалчета, песнопойки, цигулки, китари, пиано, латерна, тромпет !!! И ще измислим песен + танц!
Очакваме ви с радост!
Екипът по по-най-чистването!!!

*Прочетете още:*
ПО-ЧИСТ-ване на ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН - 2008 http://zazemiata.org/chistene_centralenbalkan.php
Девето почистване на защитени територии на За Земята - Пирин 2007 http://zazemiata.org/cleaning_2007.php
Осмо национално почистване: РИЛА 2006! http://zazemiata.org/cleaning_rila2006.php
"Влизам си в клека" http://zazemiata.org/cleaning_rila_bg.php
Разказ за почистване на Рила 2004, Филка Секулова, ЕС "За Земята"
Програма на Екологично сдружение "За Земята" за борба със замърсяванията в Национални паркове и защитени територии http://zazemiata.org/cleaning_programa.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар