14 март 2007

Проект ще помага на обществото да осъзнае ролята си за опазване на българската природа

14.03.2007

Източник: Асоциация на парковете в България
BlueLink
По инициатива на Асоциацията на парковете в България и с финансовата подкрепа на Тръста за Гражданско Общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust), от 1 март 2007 г. стартира проектът “Гласове за защитените територии”. Основната цел на проекта е да подпомогне обществото от гледна точка на осъзнаване на правата и ролята му за опазване на Българското природно наследство.

Тази цел ще бъде постигната чрез:
1. Повишаване капацитета на гражданските групи и сдружения чрез предоставяне на експертна помощ за идентифициране на проблеми в защитените територии (ЗТ) и разрешаването им.
2. Насърчаване сътрудничеството на гражданските сдружения както помежду им, така и с управленските структури на съответните ЗТ.
3. Повишаване на общественото знание и разбиране относно същността и значението на националната екологична мрежа Натура 2000.

Изпълнението на проекта ще включва следните дейности:
1. Избиране на 10 пилотни ЗТ със съществуващи проблеми (напр. законно или полу-законно застрояване, ВЕЦ, нелегално ползване на естествените ресурси и т.н.), с чието разрешаване вече са ангажирани местни инициативни сдружения. Даване отзвук на гласовете на тези сдружения чрез привличане подкрепата на медиите.
2. Събиране и анализ на информация за проблемите в ЗТ. Изготвяне на доклади, предложения за поправки в законите и указания за адекватно реагиране при нарушения в ЗТ.
3. Споделяне на натрупания опит и повишаване съзнанието на обществото чрез организиране на семинари и издаване на информационни материали.
4. Провеждане на срещи със заинтересованите страни и идентифициране на най-често задаваните въпроси относно изграждането и функционирането на екологичната мрежа. Издаване на брошура с отговори на най-често задаваните въпроси.
5. Организиране на “Дни на отворените врати” в 30 зони от Натура 2000, където да се даде конкретна информация освен за същността на Натура 2000, така и за ограниченията, ползите и компенсациите, свързани с нея, както и да се обсъдят въпросите и притесненията на местните хора.
6. Публикуване в интернет страницата на Асоциацията на Парковете в България на on-line ГИС-карти с мащаб 1:10 000, които дават възможност да се провери дали дадена площ попада в границите на Българската Натура 2000.
Проектът е с продължителност осем месеца и общ бюджет USD 46 000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар