11 юни 2007

Еврокомисията затегна примката за "Натура"

Брюксел настоя правителството да попълни списъка още през юли
източник: Дневник

До края на юли или в краен случай през септември Европейската комисия (ЕК) трябва да получи пълния списък на зоните в българската част от екомрежата "Натура 2000". Ако се окаже, че забавянето продължава без обективни причини, EK ще започне наказателна процедура. Oт Брюксел e изпратено критично писмо за "Натура" до екоминистъра Джевдет Чакъров.
Освен орязването на зоните в писмото до Чакъров комисията критикува и липсата на информираност сред хората за целите на програмата, както и надделялото лоби на инвеститорите. ЕК настоява към списъка да се добавят както отложените, така и останалите предложения на екипите, които работиха по изготвянето на мрежата. Разминаването между списъка на редките видове в България и този на предложените от правителството зони ясно показва, че покритието на мрежата е недостатъчно, но засега не се знае в каква точно степен.
Еврокомисията разполага с три варианта за обхвата на "Натура" у нас. Преди година комисията е получила първоначалното предложение на екоорганизациите, което покриваше около 35% от територията на страната. След това е пристигнало "академично предложение" за малко над 20% от България, а накрая - правителственото предложение, което е най-оскъдно. Много области в планините и около морския бряг липсват. През април Ладислав Мико е посетил България и лично се е запознал със случващото се в Пирин.
Източник от Европейската комисия коментира, че е им ясно, че силното лоби на бизнеса забавя работата по "Натура 2000". Това не е ново за ЕС, но в България мащабът на този проблем е драматичен.
Основна причина за проблемите с "Натура 2000" е слабата информираност на хората в България. Още преди година представители на ЕК са предупредили Чакъров, че правителството трябва да запознае по-добре хората с целите на екомрежата и компенсациите, които се предоставят за нея, но направеният опит е обхванал само местните власти, и то с противоречиви послания.
Според Чакъров изпратените забележки на комисията са "напълно преодолими". Окончателният вид на мрежата може да не отразява само предложението на правителството. Еврокомисията събира информация и от други източници и след като получи списъка на властите, ще бъде организиран т.нар. биогеографски семинар с неправителствения сектор, представители на МОСВ, независими експерти от страните в ЕС и от комисията. Именно там ще изплуват недостатъците, ако има такива, и след това ще се реши крайният вариант на българската "Натура".
На територията на предложените зони не трябва да се правят неща, които пречат на защитените видове. Ако тези дейности не спрат, ще последват правни процедури от страна на ЕК. Утвърдените в ЕС правила за мрежата допускат в нея да се развива бизнес, но той трябва да уважава обекта на закрила. Работа е на националните власти да предотвратяват такива дейности, а не на комисията, е изтъкнал правен експерт на ЕК.
(цялата статия - тук)

Няма коментари:

Публикуване на коментар