28 януари 2008

Унищожават Иракли въпреки Натура 2000, въпреки законите, въпреки общественото мнение

Строежът е спиран вече два пъти заради липса на разрешителни. Сега отново се строи, с някакви разрешителни, но без задължителната екологична оценка. Ето накратко какво се случи през годините:

Така изглеждаше Иракли преди появата на "инвеститорите" от "Суис Пропъртис" и "АКБ Форес". снимка: freestyler


Същото място след личната намеса на министърката Емел Етем, която причини истинско бедствие в района. А според Чакъров - нямаше нарушение. снимка: Да спасим Иракли


Иракли днес. Ето в какво се превърна вълшебното място, когато попадна в алчните ръчички на некадърния музикант Стоян Захариев. Според неговите твърдения се строи "екокурорт"
След миналогодишната вандалщина с лонгозната растителност по река Вая, днес виждаме отвратителната гледка, в която алчните мутри от "Суис Пропъртис" превърнаха вълшебното място Иракли. Виновен за това не е само простакът Захариев - ясно е, че този некадърник не разполага със собствени пари, а е нечия пионка.
Виновни също така са и двама министри - Джевдет Чакъров, който не направи нищо за опазването на последната запазена територия край морето, и Емел Етем, която преди това лично беше разпоредила да бъде унищожена лонгозната растителност по река Вая. Вина за безобразията в Иракли носи и Любка Качакова, която се разпорежда с ресора "води" към МОСВ, но изобщо не си направи труда да спре незаконното унищожаване на река Вая (съвсем "случайно" Качакова притежава имот на Иракли).
Със строежа се нарушават Директивата за
опазване на птиците и хабитатите, Законът за защитените територии, Законът за биологичното разнообразие, Законът за опазването на земеделските земи, и даже Конституцията.
Иракли се превърна в символ на един нов за България начин на мислене и свобода на манталитета в борбата с корупцията, неспазването на елементарните права на гражданите и лошият навик на властта да действа под масата. Случаят Иракли припомни на десетки хиляди българи, че чистата околна среда е конституционно право на всеки българин, както и това да не бъде лъган.
Вероятно точно по тази причина властите си затвориха очите пред обществения натиск, защото знаеха, че ако поддадат на този натиск ще има и следващ. Властоимащите виждат в това демонстративно беззаконие демонстрация на сила от тяхна страна. С други думи "Ами протестирайте си - не ни дреме!".
Рано или късно този строеж ще бъде закрит, а поредният грознен хотел ще бъде съборен. вероятно когато това се случи, "Суис пропъртис" ще са се покрили с парите от продажбите, С.Захариев ще е неоткриваем, а излъганите собственици на кутийки ще останат без "пропъртис". Големият проблем обаче е, че това, което днес се унищожава по такъв нагъл начин, никога няма да може да се възстанови.

(тук - в "Дневник")

Няма коментари:

Публикуване на коментар