19 април 2008

30 ГРАЖДАНСКИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБЕДИНИХА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

Европейската Комисия прие подписката в защита на Рила и започва процедура по внасянето й в Европейския Парламент

Арабел Караян, Попара, Root Souljah, „И футбол И шахмат“, „Гологан“, „Гласове на ветровете“ ще бъдат логичния завършек на един свръх-активен 22-ри април – Световният ден на Земята, организиран в България от над 30 граждански и неправителствени организации.
София буквално ще бъде разтърсена от събития, изложби, вело и пешеходни шествия, театрални постановки и музикални участия по случай деня на Земята, в който тази година ще се включат над 1 милиард души от целия свят.
Във Велико Търново, Габрово, Пловдив, Варна и други градове се очаква хиляди да се включат в масовите прояви за Рила и опазването на природата в България.
В разгара на подготовката на празника, друга добра новина ще зарадва хилядите българи които уважават природата и демократичността, и които се подписаха под апела за спасяването на Рила от урбанизиране: В специално писмо, комисията по жалбите към Европейската Комисия , уведомява, че подписката за Рила, подкрепена от над 150 хиляди българи, ще бъде внесена в Европейския Парламент и ще бъде започнато предварително разследване по случая;
Призивът, обединил всички участващи организации за 22-ри април е „Радвай се на живота - уважавай Земята!“; Обичта към Планетата е и радост, освен протести, твърдят организаторите; споделяме една Земя - но освен проблемите, споделяме и красотата й и всичко, онова, което тя ни дава!
Всички, които участват в организацията на събитията канят всеки, който харесва българската природа, чистия въздух, чистото управление и креативността в решаването на социалните проблеми, в някое от множеството събития;
Заедно можем да променим средата си, държавата си и света, в който живеем.

30 млади български изпълнители се обединиха в песен за планината „Не мога да се разделя с теб” . „Официалната промоция” на песента ще бъде на 22 април - Световен ден на Земята. Естествено на открито (на сцената в Борисовата градина) и пред най-вярната публика, всички хора, които ще се включат в празника под мотото „Радвай се на живота, уважавай Земята!”.

Денят на Земята в София е една съвместна продукция на: Коалиция "За да остане природа в България" , Екологично сдружение "За Земята", Сдружение "Велоеволюция" , Фондация "ЕкоОбщност", Гражданска група "Граждани за Рила", Българска фондация "Биоразнообразие", Информационен и учебен център по екология, Университетски клуб за опазване на природата UNECO, коалиция "БелеНЕ", граждани и други. Дните за Рила и природата по градове са дело на Граждани за Рила и Общество Бяло Братство.

Събитията в България по повод денят на Земята са част от Световната мрежа http://www.earthday.net/.

Денят се отбелязва на стотици места по света, като темата тази година е глобалното затопляне. Посланието към правителствата на всички държави е предприемане на незабавни действия за намаляване ефекта на парникови газове върху климата. Посланието към гражданите на света: ходете пеша, ползвайте градски транспорт или колело, или споделете колата си с колега или приятел, използвайте стъклени бутилки, пазарски чанти, хранете се с местна и сезонна храна, ползвайте зелена енергия.

Емисиите на въглероден двуокис в резултат от концерта бяха неутрализирани предварително със залесяване на 12 дка липова гора край с. Дълбоки, Старозагорско, в което се включиха над 180 граждани.

За контакти за цялостната концепция:
Ваня Бонева – ЕС „Зa Земята” – 0896 104 600
Янина Танева – Да спасим Иракли – 0899 912 137

(В детайлната програма са приложени контакти за конкретни теми и събития)


ПРОГРАМА ЗА 22 АПРИЛ В БЪЛГАРИЯ
Акции за Рила и природата по градове:

  • Велико Търново – пред Общината, 18 часа, Недялко Йорданов - info@nomadshostel.com, Таня Конакчиевa- tkonakchieva, tkonakchieva@abv.bg
  • Варна - пл. Независимост, 18:30 часа, инж. Владимир Михайлов - 0878370173, vladimir.mihailov@gmail.com ; Вяра Мишева: тел: 0889681236, verka3333@gmail.com
  • Пловдив - Копчетата, 18 часа - Мария Георгиева, 0893444328, elmira@gbg.bg; Нели Арабаджиева, blueprints@abv.bg
  • Габрово - пред Общината, 18 часа - Даниела Горновска - 0886 273 732
  • Програма за София:
    НА 22-ри Софиянци ще имат уникалния шанс да срещнат предизвикателствата пред българската природа на различни места из града си и да се запознаят с алтернативите и възможните решения директно от специалистите и експертите, работещи от години по тези проблеми:
    Денят ще започне с инфо-щандове из целия град: от 14.00 до 20.00 всеки ще може да получи информация за : използването на цианиди и коалиция "БелеНЕ" (НДК), презастрояването на Черноморието (пл.Света Неделя) , плановете за планините (Народен театър „Иван Вазов“), алтернативния траснпорт и зелена градска сред (градинката между парламента и СУ на паметника на „Св.Климент Охридски“); Това са само някои от най-горещите теми в опазването на тази, макар и малка част от планетата, обитавана от нас.
    В 14.00 ще бъде открита и фотоизложбата на Екологично Сдружение „За Земята“ с фотографиите от международния фотографски конкурс „Земята отдолу“ на Езерото „Ариана“: изложбата изследва през обектива, онова, което може и трябва да бъде променено в околната ни среда;
    Също тогава ще бъде открит и щанд на фондация „ЕкоОбщност” на тема проблеми и визия за зелените площи и междублокови пространства в градската среда. Гражданите ще могат свободно да споделят исканията си към общината за по-доброто стопанисване на малкото останали „бели дробове” на столицата.
    Следват серия от събития, организирани от сдружение Велоеволюция за алтернативен транспорт: те включват дискусии и форум-театър в двора на Ректората на Софийския Университет от 17.30ч; Представители на Велоеволюция организират и състезания на колела с коли и автобуси по бъдещите велолъчи в София, обещани от Общината; Специални инфо-щандове, информиращи за велосипедния опит в други държави и възможностите пред София ще има на Попа от 11.00 до 19.00 ч.;
    В 19:00 ч стартира велошествие за велосипедни алеи в София, по маршрута: Софийския университет, Националната художествена академия (НХА), Народното събрание, до паметника на Св.Климент Охридски. Шествието продължава по ул.”Христо Георгиев”, локалното платно на бул.”Цар Освободител”, бул.”Васил Левски” до ъгъла с ул.”Граф Игнатиев”, бул.”Патриарх Евтимий” и Ларгото пред НДК.
    В 19:30ч велошествието ще се съедини при НДК с друга 22-ро априлска проява: масовото пешеходното шествие в защита на Рила и Черноморието;
    В 19:45ч вело-шествието продължава по бул. Витоша, като се движи пред пешеходната манифестация (шествие) по ул.Алабин, и по ул. Граф Игнатиев до кръстовището с бул. Евлоги Георгиев.
    В 20.30 Денят на Земята ще бъде отпразнуван достойно, с любезното съдействие на Столична Община и Зелени Системи АД, които предоставиха безплатно сцената в Борисовата Градина за целта;
    Музикалната програма включва специалното участие на Root Souljah, Арабел Караян, Попара, Гологан, И футбол И Шахмат, Гласове на ветровете и др.
    Противно на очакванията, обаче, събитията не приключват с концерта:
    В 21.00 часа започва нощна вело-обиколка на София , организирана от Сдруженията „Байкария“ и „Велоеволюция“.
    За въпроси:
    Пешеходно шествие
    Вера Петканчин – Граждани за Рила - vera.petkantchin@gmail.com, + 35989 9385859
    Велошествие и алтернативен транспорт
    Теодор Василев – Велоeволюция – 02 915 446, 0887 558 746
    Фото изложба
    Ваня Бонева – ЕС „За Земята”, 02/943 11 23, 0896 104 600
    Зелена градска среда
    Александра Георгиева Георгиева, Фондация „Екообщност” тел. 0898 644 989
    Използването на цианиди
    Константин Дичев – Зелени Балкани, 032 62 69 15, kdichev@greenbalkans.org
    Даниел Попов, Информационен и учебен център по екология - dpopov@ceie.org, 02 8669047, 0888 798712
    АЕЦ „БелеНЕ”
    Петко Ковачев, Институт за зелена политика – petkok@bankwatch.org
    Венелина Величкова – ЕС „За Земята” – 02/943 11 23
    Презастрояването на Черноморието, плановете за планините, Натура 2000 – Тома Белев, коалиция За да остане природа в България – 0888 100 373, Вера Петканчин – Граждани за Рила - vera.petkantchin@gmail.com
    За концерта:
    Татяна Косекова – Граждани за Рила – tatyana,Kossekova@gmail.com, 0888 864 737
    Димитър Беров – Граждани за Рила - dimitar.berov@gmail.com, 0885 112 171

Още информация можете да получите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар