18 септември 2008

Още за лифто: данни от РИОСВ - Благоевград

След изявлението на Паскалев, че лифтът на Картала е законен, РИОСВ Благоевград са съобщили, че инвеститорът "Прима Инвест" на лифта в Рила има издадено разрешително за строеж от главния архитект на община Благоевград, въпреки че обектът няма нужната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Към момента няма приключила процедура по ОВОС за лифтовете, а разширението на ски-пистата не е разгледано в представения от инвеститора доклад по ОВОС. За нарушението са информирани и строителният контрол, и общината. От екоинспекцията уточниха, че през февруари 1996 г. има одобрен от община Благоевград кадастрален, застроителен и регулационен план за ски-център в местността Картала, който е съгласуван и одобрен от РИОСВ - Благоевград. Според тогавашното законодателство инвестиционни предложения за ски-писти, ски-влекове и лифтове с обща дължина над 1000 м се правят задължително след ОВОС. Процедурата за това е започнала в МОСВ през 2006 г., но все още не е приключила. А издаването на разрешително за строеж не може да стане без положително решение по ОВОС. Липсата на такова решение при издаването на разрешение за строеж е нарушение на Закона за опазване на околната среда и на Закона за устройство на територията.
Заради нарушението през 2007 г. РИОСВ - Благоевград е издала предписание на "Прима инвест" да бъдат прекратени строителните работи на лифта. Тогава са информирани и останалите контролни органи, които би трябвало да прекратят строителството.
На 29 октомври 2007 г. на среща в РИОСВ - Благоевград инвеститорът представя редица документи, сред които разрешение за строеж №233/26.05.2006 година на община Благоевград, издадено от главния архитект за пътническа въжена линия, начална станция на пътническа въжена линия и частично трасе. Други документи не са представени.
Иначе казано: кмето лъже!

Няма коментари:

Публикуване на коментар