18 август 2009

След бездействието на прокуратурата, преписката по случая "Габровница" замина при премиера

Още преди три години НПО коалицията "За да остане природа в България" събра неоспорими доказателства за далаверите на дървената мафия в област Стара Загора. В разкритията, направени от коалицията, проличават солидни връзки на фирмите на семейство Бесоолу с кръгове в ДПС. Въпреки ясните улики, далаверата остава безнаказана, защото има широк гръб от корумпирани прокурори във ВКП и ВАП, Апелативна прокуратура Пловдив, Окръжна прокуратура Стара Загора, и Районна прокуратура Казанлък и МВР Стара Загора.
След дългото бездействие от страна на прокуратурата, коалиция "За да остане природа в България" изпрати всички събрани доказателства до новите ни управници. Ето и текста на писмото:



ДО
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ
ВОЕННО – АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА
КОПИЕ:
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МЕДИИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Във връзка с декларираното от Коалицията “За да остане природа в България” желание за сътрудничество в борбата на правителството срещу организираната политическа престъпност /ОПП/ ви изпращаме преписката от НПО разследването на случая “Габровница” в община Павел баня /Приложение 1/.
Случаят “Габровница” се отнася до дървената мафия в района на област Стара Загора, организирана и ръководена от политическата сила от тройната коалиция ДПС с главното участие на семейство Бесоолу и техните фирми, фабриката за дървесни плоскости Габровница, както и всички ключови позиции в горските власти на окръжно и национално ниво управлявани до скоро от същата политическа сила. Участие в ОПП, чрез прикриване на престъпленията явно имат и прокурори от главна прокуратура – ВКП и ВАП, Апелативна прокуратура Пловдив, Окръжна прокуратура Стара Загора и Районна прокуратура Казанлък, както и МВР Стара Загора.

Накратко по преписката:
През пролетта на 2007г. комитетите за спасяване на гората в селата Турия, Манолово, Алескандрово и Осетеново в сътрудничество с ФПС Зелени Балкани установи хиляди дка гори унищожени от фирмите на фамилията Бесоолу чрез незаконни сечи. Изисканите от НПО съвместни проверки с НУГ доказаха престъпленията в горите от страна на Бесоолу, които са превозили и продали незаконно отсечените десетки хиляди куб. м на година материали на фирма Габровница, като за превоза са извършили стотици документни престъпления, като са се облагодетелствали за стотици хиляди лева на година. Габровница от своя страна преработва материалите също незаконно в дървесни плоскости според чл. 235 от Наказателния кодекс, където добиването, превозването, съхранението и преработката на незаконно добит дървесен материал е престъпление. Доказахме, че деянията са ставали с явното съдействие на горските власти по всички нива по веригата от стражар до министър и вероятно чрез “черните” каси на ДПС и до лидера им.
Събраната доказателствена част – протоколи и доклади от проверките изпращахме своевременно до всички заинтересовани инстанции – Министерски съвет, МЗГ, Главен прокурор и поделенията му ВКП и ВАП, както и МВР чрез ГДБОП /Приложение 1/.
Трета година прокуратурата не желае да започне съдебен процес срещу извършителите, при положение че почти насила ги въоръжихме с неоспорими доказателства за извършените с рецидив стотици деяния инкриминирани от Наказателния кодекс. Трета година МЗГ, НУГ и доскоро ДАГ не пожелаха да поискат обезщетение за унищожените хиляди дка. гори и откраднати материали от извършителите, въпреки постоянното настояване от НПО.
Не ни учудва нежеланието и на висшите магистрати да защитят държавния интерес предвид обвързаността на зам. окръжният прокурор на Ст. Загора Алексиев с фирма Габровница, чрез съпругата си и на бившия Апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов предложен от квотата на ДПС за Висшия съдебен съвет, както и прокурор Велчев явно поставен на отговорния пост Главен прокурор от ОПП и оправдал напълно очакванията им за недосегаемост.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
Убедени сме че, подавайки преписката с доказателства до Вас ще вземете всички необходими мерки извършителите на деянията и техните укриватели незабавно да бъдат арестувани и подведени под наказателна отговорност.
Предлагаме новото ръководство на ДАГ да заведе веднага съдебни искове срещу собствениците на Габровница и фамилията Бесоолу за откраднатите десетки хиляди куб. м. дървесина и отделно обезщетение за хилядите дка деградирали гори в следствие на престъпленията им.

С уважение:
Константин Дичев
Управление природни ресурси
За да остане природа в България
e-mail kdichev@gmail.com
www.forthenature.org
GSM: 0886 966 583

6 коментара:

  1. Анонимен20.08.09 г., 11:07

    ти си луд бе,Габровница е една от най стабилните и законни фирми в целия регион,а за доставката на дървесина защо споменавате вечно Бесоолу,сигурно ви плащат доста добре конкурентите му за да плюете само срещу него.Защо не проверите и останалите доставчици ,защото имено те ви плащат нали....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимни, по-вероятно е от Габровница да са платили на теб, не мислиш ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21.08.09 г., 11:39

    Г-н Стоянов,от Габровница , от достовчиците на дървесина и от останалите 15-20 фирми които работят там се изхранват близо 50%от населението на община Павел баня,а това ще рече 7-8 хил.души.Как мислите че ще останем безпричасни към тези писания които нямат капка истина.

    ОтговорИзтриване
  4. Г-н Анонимен, както виждате, аз препечатвам писмо от Коалиция "За да остане природа в България". Те разполагат с доказателства, подкрепящи това писмо.
    Колкото до моето мнение - лично аз съм виждал бруталната гола сеч край Павел Баня. Ако с тази незаконна дейност се препитава половината от населението на общината - много жалко! Това препитание не може да продължи дълго, защото рано или късно така бясно експлоатираната гора ще се изчерпа. И тогава ....?
    Жалко и за самата община, която въпреки големия си потенциал за устойчиво развитие, е решила да се препитава с унищожаване на ресурсите си.
    Крайно време е да започнем всички да разбираме, че природните ресурси трябва да се пазят, независимо от т.нар. "икономическо развитие". Необходимостта от суровина за едно дървопреработвателно предприятие не може да е причина за безконтролно и неустойчиво изсичане на горския фонд.
    Склонен съм да вярвам, че разкритията на коалиция "за да остане природа в България" са 100% истина. До момента всичко, което беше представено от тях, се оказа абсолютна реалност. Така че нямам причини да не им повярвам.

    ОтговорИзтриване
  5. И за да подкрепя написаното, ето някои по-стари публикации:
    "Задържан е общинският съветник от квотата на ДПС в град Павел баня Иса Бесоолу, предаде кореспондентът на БГНЕС от Стара Загора.Повдигнато му е обвинение за съучастие на общинската служителка Милена М. Кавръкова, която преди два дни беше задържана за длъжностно присвояване на 28 хил. лева от общинската каса."
    http://novini.dir.bg/2009/08/08/news4892514.html

    Полицейски произвол и държавна репресия
    http://www.sporedzakona.com/main/View.php?ArticleID=38

    Битката с дървената мафия продължава
    http://sporedzakona.com/main/View.php?ArticleID=40

    "братята (Иса и Мехмед) Бесоолу, и Тюркян Бесоолу. Заедно с Ергин Тьорен са собственици на дърводобивни и дървопреработвателни фирми ("Лес Транс" и "Тера Лес"), държат в страх, подчинение и финансова зависимост местното население и управата на община Павел баня ..."
    http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_8163.html

    Под крилото на ДПС три фирми плячкосват безнаказано горите край Казанлък
    "....Специалистите установиха катастрофално обезлесяване на местностите в община Павел баня и грубо нарушаване на закона и квотите за изсичане, докарали региона до екологична катастрофа. Производството на "Габровница" замърсява въздуха в околността на село Горно Сахране с въглеводороди и прах почти 15 пъти над допустимото. Проучванията на гражданското сдружение "За чиста Розова долина" с председател Крум Владев обаче е констатирало вредни емисии в района, идващи от фирмата, които надвишават 58 пъти нормата...."
    http://bglog.net/Ecology/13624

    Столицата на вилаета "Бесоолу" е село Александрово
    "Габровница" трови съседните села
    Значителна част от доходите за бизнес-начинанията на бейовете в региона идва от сечта
    http://www.politika.bg/article?id=5983

    Има и още много, но няма да правя два метра страница.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28.08.09 г., 19:42

    vsi4ko napisano do tyk za tyrska mafia e absoliytno viarno celo gorno saxrane e obsipano ot prax i otrovi bez dase vzemat nikakvi merkipodavani sa signali za tezi nary6enia no ne se vzima nikakvo otno6enietova ozna4ava 4e vsi4ki instancii v ob6tinata imat finansova oblaga-pokazvat go s bezdeistvieto si

    ОтговорИзтриване