03 януари 2018

Да спасим Пирин от мафията!

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” и граждани ще протестират срещу изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин”. Това съобщават от неправителствената организация „Световен фонд за дивата природа“ (WWF).

Решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин.
Това решение е незаконно, защото :
а. е в пряка колизия с директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.
б. противоречи на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в. грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г. обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д. дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
Пловдив излиза на протест заедно със София, Русе, Варна, Стара Загора и Свиленград, за да демонстрираме, че Пирин е на всички български граждани и съдбата му не може да се решава от шепа неадекватни и корумпирани политици.
Нашите искания са:
1. Отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк Пирин
2. Оставка на министър Нено Димов - откровено неадекватна пионка на мафията и олигархията

Протестът в Пловдив ще е от 18:30 пред Общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар