26 февруари 2007

WWF започва кампания "Паспорт Панда" в защита на българската природа

WWF започва световна кампания срещу застрояването на българските защитени територии
26.02.2007
източник: WWF Дунавско - Карпатска програмаa в България
Международната природозащитна организация WWF започва световна кампания за спасяване на защитените природни територии в България от застрояване. В следващите седмици активисти и привърженици на WWF от цял свят ще изпращат имейли до премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев.
“България притежава някои от най-ценните природни зони в Европа, но тези богатства се разрушават непрекъснато. Вили, хотели, почивни бази и ски курорти се изграждат в много от националните и природни паркове на България, въпреки че противоречат на националното законодателство и правни норми”, се казва в електронното писмо до българските власти.
Повод за кампанията са два емблематични случая на разрушаване на защитена българска природа по Черноморието. Единият е хотелският комплекс край село Варвара в Природен парк Странджа. Вторият е заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци край село Шкорпиловци, най-големия пясъчен плаж по българското Черноморие, който голяма австрийска банка е планирала да застрои.
“Тези места са от европейско значение и българското правителство е задължено да осигури тяхната защита, не само заради всички българи, но и заради широката международна общественост. Затова ви призоваваме да прилагате съществуващото законодателство и да предприемете необходимите стъпки да осигурите реална защита на природните богатства на страната”, се казва още в електронното писмо до премиера и главния прокурор.
Кампаниите на WWF, известни като „Панда Паспорт”, провокират разрешаването на проблеми с опазването на природата в цял свят. Сред последните случаи е настояването пред полското правителство да увеличи територията на Национален парк Бяловежа – най-старата и запазена гора в Европа, искането към норвежкия премиер да не позволи изсичането на част от най-старата гора в Южна Скандинавия, както и призив към бразилското правителство да приеме по-устойчива енергийна стратегия до 2020 г., която няма да задълбочи промените в климата.
Влезте от тук, за да участвате в кампанията "Паспорт Панда"

WWF starts campaign "Passport Panda":
Protect Bulgaria's natural treasures
Despite being officially protected, villas, hotels and ski runs are being illegally constructed in some of Bulgaria's most exceptional nature areas.
please click here to take action with your Panda passport

Read more below:
Investing in Bulgaria? Buyer beware!
Bulgarian government slashes Natura 2000 areas for ‘investors’

Няма коментари:

Публикуване на коментар