20 септември 2007

Най-накрая! Започнаха някакви действия срещу безобразията в Рила!

По разпореждане на министър Джевдет Чакъров РИОСВ-София наложи глоба от 10 000 лева на кмета на община Сапарева баня заради несъгласуваната реконструкция на пътя хижа „Пионерска” – Паничище. Община Сапарева баня, като възложител на проекта, не е изпълнила задължението си да уведоми РИОСВ-София на най-ранен етап на инвестиционното намерение и е започнала реализация без да бъде проведена процедура по преценяване на необходимостта от оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) съгласно Закона за опазване на околната среда /ЗООС/.
Нарушението е установено при проверка в община Сапарева баня, извършена по разпореждане на министър Чакъров от експерти на РИОСВ-София, Дирекция на Национален парк „Рила” и МОСВ.
Разширението и рехабилитацията на пътя подлежат на преценяване на необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/. Компетентен орган по издаването на такова решение е РИОСВ – София. Изискването за наличие на съответното решение от РИОСВ-София не е съобразено при издаването на разрешенията за строеж от главния архитект на община Сапарева баня.
(оригиналният текст е тук)

Няма коментари:

Публикуване на коментар