13 ноември 2007

Рила оглуши институциите...

Игра на Не знам-Не чух-Не видях пред МС в четвъртък

Трите маймуни ще бъдат разиграни от природозащитниците в четвъртък сутрин пред МС на поредния, около 28ми протест за отложените Натура 2000 зони. Този път той е посветен на Рила-буфер, която беше отложена миналия месец на Националния съвет по биоразнообразие (НСБР) – консултативен орган към министъра на околната среда и водите. Представлението ще символизира оглушителното мълчание на институциите за близо 1000та писма на гражданите в защита на Национален парк Рила към всички възможни отговорни институции: председателя на НС, МС и Президента на Република България.
За Рила-буфер са подготвени 5 инвестиционни проекта: Супер-Боровец, Паничище - Езерата – Кабул, Искровете, Мальовица, "Бодрост".
Един от тях, който частично навлиза в Рила буфер, вече стартира – това е „Супер Боровец". За „Паничище-Езерата-Кабул" има сериозни основания да се смята, че стартира без разрешителни с незаконното строителство на път и лифт от община Сапарева Баня. Този проект е незаконен, тъй като в по-голямата си част се разполага на територията на НП Рила – т.е. не просто Натура зона, а територия, с много по-строга защита от националното ни законодателство.
Гражданите припомнят още, че наскоро в отговор на тяхно запитване МОСВ отговори, че за последните 2 г. няма издадена отрицателна ОВОС (оценка за въздействието на околната среда)...
Представлението ще се проведе в обичайното време и място, където всеки четвъртък от март насам гражданите посрещат министрите, решили забавянето на екомрежата – от 9.30 ч. пред МС. Досега те успяха да се срещнат само с Гергана Грънчарова, Филип Боков, Стефан Данаилов, Николай Василев и с хора от кабинетите на Масларова, Кабил и Калфин. След срещите си гражданите останаха с впечатление, че министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова показа като че ли единствена разбиране на проблема, докато например министър Николай Василев бе пък единственият, който изслуша учените, но заяви, че не приема мотивите им, като не даде сериозна аргументация за това.
За повече информация: www.forthenature.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар