07 юли 2009

Правителството на Станишев е цапцаросвало милиони от ФАР

източник: "Стандарт"
Приятелски кръг, близък до властта, е прибрал с измама около 1 млн. евро по програма ФАР. Скандалното разкритие направиха пред "Стандарт" експерти, чиито имена са използвани за източване на парите. Те не искат имената им да бъдат публикувани,защото вече са били заплашвани да си мълчат. Без да подозират, експертите са включени като консултанти в проекта на обща стойност 4 млн. евро. После срещу фалшивите им подписи са получени хонорари от десетки хиляди евро за уж свършената работа. Хората, които са измислили схемата и са прибрали парите, съвсем не са случайни. Свързва ги близко приятелство с управляващите, а и особени отношения, твърди висш чиновник от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Зад скандалната схема стоят съветникът на премиера Сергей Станишев - Азер Меликов, бившият зам.-министър на регионалното ведомство Димчо Михалевски, както и съветникът на здравния министър Евгений Желев - Тома Томов, посочват източниците на "Стандарт". Имената им никъде не фигурират официално. Според свидетели обаче те са лобирали пред висши служители на финансовото министерство да бъдат изплатени парите по проекта.
На хартия конкурсът през 2006 г. е спечелен от гръцката фирма "Евроконсултантс". Поръчката е за техническа помощ при написването на проекти, с които наши общини да кандидатстват за пари от структурните фондове на Европейския съюз по оперативни програми за регионално развитие. Част от проекта е насочена към обучителни семинари в Министерството на икономиката. Целта е да се повиши конкурентоспособността. От своя страна гърците наемат 5 фирми за подизпълнители. Става въпрос за гръцките "Евротек" и "Адо", италианските "Нумизма" и "Форма пер", както и "Нирас груп" - Дания, обясни Евгений Иванов, който работи в офиса на българското представителство на "Евроконсултантс". Според него цялата работа била свършена от централния офис в Солун, а българите осигурявали само логистичната подкрепа. Като консултант е привлечена и българската компания "Гренобул", свързана с групата около социолога Андрей Райчев, казва Валентин Митев.
Сред изпълнителите е и "Коджент консултинг" на здравния съветник Тома Томов. Договорът му е директно с "Евроконсултантс". Самият той признава, че е наел над 40 експерти. Работил е по проекти за 21 от общо включените 72 общини. Сумата, която има да получава официално, е за над 550 000 евро.
Подизпълнителите са наемали само български експерти. Така във всеки момент главният изпълнител "Евроконсултантс" може да каже, че е бил подведен от партньорите си, смятат експерти. Защото именно чрез тях става източването. Далаверата обаче лъсва, когато двама консултанти случайно разбират, че взимат пари от проекта.
"Видях името на моя колежка от София сред експертите. Знаех, че в този момент тя работи по друг проект и не би могла да ги съвместява. Попитах я дали участва в този по ФАР и тя падна от удивление", заяви пред "Стандарт" Валентин Митев, който е един от десетината топексперти, привлечени по проекта. Същото се случило и с негов приятел, чието име фигурирало сред консултантите на гърците, но реално няма нищо общо. Двамата колеги предполагат, че автобиографиите им са взети от фирмите-изпълнители на проекта, от предишни техни ангажименти. Със сигурност обаче подписите им под съгласието да работят по проекта и по отчетите за свършената работа, и съответно прибраните хонорари, са фалшиви, смятат експерти.
Общият брой на привлечените от подизпълнителите консултанти надвишава 200. Изхарчените пари се отчитат по 2 начина - чрез т.нар. протоколи за изработено време - тайм-шийтс и с непредвидени разходи. Фактурите се издават от гръцката фирма "Евроконсултантс". "Само като чуете формулировката на проекта - техническа помощ, става ясно, че голяма част от разходите могат да бъдат спестени. По принцип се спазва нормата за 7 часа на ден, но пък никой не може да гарантира дали в това време консултантите само не са пили кафета. Имаше случаи, когато французи си вписваха във фишовете за изработено време двучасовия полет от Париж до София". Това призна пред "Стандарт" експерт от финансовото министерство, участвал в одобрението на проекта на "Евроконсултантс".
Хонорарите на различните експерти са огромни за българските мащаби. "Те варират от 200 до 1000 евро на час в зависимост от продължителността на контракта", разказаха експерти по европроекти.
Ръцете на групата, която стои зад далаверата, се развързват със замразяването на фондове за общо 220 млн. евро по програма ФАР през февруари 2008 г. Малко преди това "Евроконсултантс" са успели да си вземат 1,583 млн. евро за поръчката. "След замразяването на парите на практика вече не се упражняваше никакъв контрол от страна на европейските институции. А пък парите трябваше да се платят от бюджета при определени условия, поставени от кабинета", твърдят източниците на "Стандарт" от регионалното министерство. В този момент се появява още една вратичка - изпълнителят чака европейски пари от бюджета, а от другата страна на помощ идват група лобисти, близки до властта, които биха уредили това срещу процент. За тяхно улеснение програмата не подлежи на контрол при изразходването на парите. В този момент е невъзможно да бъдат оценени нито хонорарите на експертите, нито качеството на написаните проекти. Избраните общини тепърва кандидатстват през Министерството на регионалното развитие с помощта на изготвените по ФАР проекти. Част от тях пък изобщо са се отказали да кандидатстват с тях за европари, установи проверка на "Стандарт". Излиза, че милионите за написването им са отишли напразно.
Въпреки това месец преди изборите "Евроконсултантс" получават 2,4 млн. евро от бюджета. "Отрязаха им от кумова срама около 100 000 евро. Така на практика срещу хвърчащи проекти на 72 общини страната ни уж е усвоила чисто около 3,900 млн. евро. Поне 900 от тях са се върнали в политическите благодетели на консултантската афера", призна експерт, пряко свързан с одобрението на проекта.
Изразходването на подобни публични финанси трябва да е възможно най-прозрачно. "Стандарт" обаче така и не получи достъп до крайния отчет по програмата. МРРБ заявиха, че имат тридневен срок за отговор. Но Владимир Инков от Централното звено за финансиране и договаряне към финансовото ведомство внезапно излезе в болнични.

1 коментар:

  1. Анонимен9.07.09 г., 17:15

    Къде е Агенцията за държавна финансова инспекция, защо не и възлжат да проверява тези неща

    ОтговорИзтриване