08 януари 2012

Протест пред парламента в защита на Витоша в сряда, 11 януари, 11,30 – 13 ч.

Започна онлайн петиция срещу застрояването на най-стария природен парк на Балканите
източник: forthenature.org

София, 6 януари 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи ще проведат протест на 11 януари 2012 г., сряда, от 11,30 до 13 ч. пред Народното събрание в защита на Природен парк Витоша и срещу промените в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България.
Редица граждани и организации вече изпратиха до парламентаристите анализ на готвените промени в Закона за горите. Протестът пред парламента в първия работен ден на депутатите е продиктуван от желанието за диалог, за да са наясно те с опасностите, които се крият в новите текстове.
Сегашното законодателство позволява замяната на старите ски съоръжения на Витоша с нови при определени условия и участниците в протеста повече от 4 години очакваха „Витоша ски” АД да направи това. Явно обаче плановете на фирмата включват много повече. Това става ясно от изготвения от нея план за застрояване с нови писти и съоръжения от Драгалевци и Симеоново през Алеко до Черни връх и Торфения резерват на Платото, въпреки че законът не позволява това в Природен парк Витоша. Фарсът да не бъдат пускани съществуващите ски съоръжения на Витоша през този сезон беше организиран, за да се упражни натиск върху държавата да позволи по-голямата ски зона. Дори и да се приемат исканите промени, няма да има време да стартира ски сезонът преди април 2012 г., припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.
В последните дни на 2011 г. Министерски съвет скоростно одобри промените в Закона за горите, които улесняват изсичането на горите за ски съоръжения, като същевременно спестяват милиони левове на инвеститорите в ски курорти в държавните гори, припомнят организаторите.
Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересована офшорна фирма – „Витоша ски” АД, която след приватизация, е собственик на почти всички ски съоръжения в Природен парк Витоша, изградени в територии от държавния горски фонд, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.
Същевременно е обявен и конкурс за нов директор на Природен парк Витоша, тъй като явно сегашният следва законовите изисквания, не позволява застрояването на защитената територия и трябва да бъде премахнат.
Безнаказани остават и действията на собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша, който с тежка строителна техника преди 3 години унищожи 18 дка каменни реки и защитени територии без никакво съгласуване и разрешение, подчертават природозащитниците.
Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите; да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на „Витоша ски” АД; да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.
Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:
http://forthenature.org/petitions/18

Няма коментари:

Публикуване на коментар