09 януари 2012

14 януари: общонационален протест срещу проучването и добива на шистов газ по технологията хидравличен удар

На 14 януари, събота, много български градове с протести ще кажат категорично НЕ на проучването и добива на шистов газ по технологията хидравличен удар. Протестите ще се проведат под надслов "Българино, стани и защити земята си!"
За София събирането е в 11 ч. на паметника на Патриарх Евтимий. Протестът отново ще бъде ШШШумно ШШШествие срещу ШШистовия газ - насърчаваме всеки да носи всякакви средства за произвеждане на шум - будилници, вувузели, свирки, гайди, тарамбуки, кречетала, чанове и др. музикални инструменти!
Във Варна сборният пункт е „Козирката“, 11:30 ч.
В Добрич - пред храма „Св. Георги“ в 11:00 ч. (Освен това в Добрич, с тенденция за включване на още градове, всяка сряда в 12:00 ч. се провежда и друга форма на протест, инициативата „ПРОБУЖДАНЕ“: водачите на таксиметвови и всякакви други автомобили натискат клаксоните в продължение на 1 минута с цел пробуждане на гражданското общество и обединение в надпартийната кауза за спасяване на водата и земята на България.)
Смолян също се присъединавя към общонационалния протест на 14-ти Януари. Старт 11:00, ул. Хан Пресиян, пред кино Дружба, ще има прожекции на подбрани видео материали и възможност да се подпишете в подписката.
Протести на 14 януари се очакват също в Бургас, Пловдив, Русе, Велико Търново, Благоевград, Нови Пазар, Шумен (освен протеста там на 7.01.).
АКТУАЛНО: Към протеста се присъединяват и Казанлък и Шипка.
Предишното ШШШумно ШШШествие срещу ШШистовия газ, проведено в София на 10 декември 2011 г., в което се включиха стотици, привлече повече обществено внимание от всякога и най-после предизвика по-широк медиен дебат по въпроса.
Продължава и подписката за забрана на опасния метод хидравличен удар.
Технологията хидравличен удар (хидравлично разбиване, фракинг) се е доказала навсякъде по света, където е прилагана, като силно замърсяваща с много опасни вещества и не случайно вече е забранена във Франция и отделни райони на други държави. Тя представлява инжектиране в земята под високо налягане на огромни количества вода, смесена с опасни химикали, които впоследствие попадат в подземните води, земята и въздуха. Опасностите за околната среда и здравето и живота на човека са свързани и с проникване на самия газ през пролуките в земята към повърхността, повърхностното замърсяване от проучвателно-добивната инфраструктура, например хвостохранилища с безвъзвратно отровена вода, предизвикваните земетресения, унищожаването на обработваеми земи, изчерпването на водните ресурси и много други.
Правителството на България води скандално лобистка политика в полза на големи корпорации, сред които не само американската Шеврон, но и руската Русгеоком, както и много други, сред които е разпределена или предстои да бъде разпределена прибл. 1/3 от територията на България за проучване и добив на нефт и газ. Съгласно сегашните остарели закони, които не правят разлика между конвенционалните методи на добив и хидравличния удар, и за чиято адекватна актуализация се борим, с разрешение за проучване и добив на "нефт и газ" тези ресурси могат да се добиват по всякакви методи. Правителството лъжеше, че е позволило "предварително изпълнение", т.е. изпълнение на проектите без извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), поради ограничения, наложени от европейското законодателство. Впоследствие Европейската комисия изпрати становище, че ОВОС не само не се изключва, но и е необходима допълнителна ОВОС при подобни проекти. От зората на шистовия газ в България насам управляващите са приели множество законови изменения в полза на газодобивните корпорации и в ущърб на гражданите на България. Според Закона за подземните богатства например, ако находище се падне в частна собственост, собственикът на имота трябва да предостави земята си срещу предложено от корпорацията обезщетение, като в случай че не се съгласи на подобна спогодба, земята се отчуждава, при това не на пазарна цена, а по цена, определена от областния управител, което означава нарушение на гарантираната от Конституцията неприкосновеност на частната собственост. Тази е само една от многото противоконституционни разпоредби, приети в полза на газодобивните гиганти.
Сега е моментът всички да тропнем с крак и дадем да се разбере, че "властимащите" са длъжни да служат на работодателя си - българските граждани, и че противното е сериозно престъпление, което няма да търпим повече!!! Елате на 14 януари, за да изразим категорично гражданската си позиция!

За повече информация:
Кампания "Чиста България" - Осведоми се за рисковете при добив на шистов газ
ЧИСТА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ШИСТОВ ГАЗ!
Фейсбук група срещу шистовия газ
Facebook събитие за протеста срещу проучването и добива на шистов газ по технологията хидравличен удар на 14 януари

Няма коментари:

Публикуване на коментар