27 април 2007

Експерти от ЕК за Натура 2000

Експерти от ЕК препоръчаха специфичната оценка на инвестиционните намерения да се прилага и за потенциалните зони по НАТУРА 2000
26.04.2007
Източник: МОСВ
Представители на Генерална дирекция „Околна среда” на ЕК, които са на посещение у нас във връзка с предстоящото изграждането на НАТУРА 2000 в България, препоръчаха специфичната оценка на инвестиционните намерения да се прилага и за потенциалните зони от екологичната мрежа. Евроекспертите отново припомниха, че философията на НАТУРА 2000 не е да се забраняват инвестиционни дейности в защитените зони, а те де се осъществяват при прилагането на специфична оценка.
В дирекцията на Национален парк „Пирин” бяха обсъдени въпроси, свързани с управлението на защитената територия, както и други, свързани с изграждането на екологичната мрежа у нас.

Природозащитнци обсъдиха проблемите с Натура 2000 в България с еврокомисаря Ставрос Димас
27.04.2007
Източник: Коалиция: "За да остане природа в България"
Представители на коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” се срещнаха късно в четвъртък с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас, за да обсъдят проблемите с европейската екологична мрежа Натура 2000 в България.
На Ставрос Димас заяви, че EK разбира, че представените от българското правителство списъци със зони от Натура 2000 са непълни, както и че са изключени местата от икономически интерес. Беше изтъкнато, че и двете обстоятелства противоречат на европейското законодателство.
Еврокомисарят припомни, че българското правителство трябва да опазва дори необявените места от мрежата Натура 2000, като се позова на решението на Европейския съд по случая Бас Корибиер срещу Франция. Според Европейската комисия Натура 2000 дава предпоставки за икономическо развитие. Беше дадена за пример Австрия. Там един от районите с най-заможно население е изцяло в Натура 2000. Ставрос Димас определи информирането на хората като една от най-належащите задачи по създаването на мрежата Натура 2000 в България.
Природозащитните организации описаха мащаба на заплахите: като това, че от октомври 2006 до януари 2007 са издадени над 800 разрешителни за строителство по Черноморието, където повечето зони от Натура 2000 бяха „отложени за прецизиране”. По този проблем стана ясно, че Европейската комисия смята да предприеме спешни мерки.
Природозащитните организации призоваха Европейската комисия да гарантира, че еврофондовете няма да се използват за разрушавне на местата от мрежата Натура 2000. Природозащитниците ще изпращат редовна информация за проблеми с местата от мрежата и ще изработят прогнозен сценарий какво би се случило, ако не се вземат мерки още сега.

Необходими са промени в законодателството, които да гарантират опазването на защитените зони в НАТУРА 2000
26.04.2007
Източник: МОСВ
Необходими са промени в законодателството у нас, които да гарантират категорично опазването на защитените зони, включени в НАТУРА 2000. Около тази позиция се обединиха министър Джевдет Чакъров и представители на Генерална дирекция „Околна среда” на Европейската комисия /ЕК/.
Настоящата правна рамка у вас не гарантира изцяло опазването на зоните още от самото начало и по време на всички процедури при реализацията на инвестиционни намерения, каза Ладислав Мико, директор на дирекция в Генералната дирекция „Околна среда”.
Нееднократно съм изказвал мнение, че трябва да има много по-стриктни регламенти в устройствените закони и по-добра координация между всички компетентни институции, коментира министър Чакъров.
Той съобщи също, че е разпоредил всички регионални структури на МОСВ да прилагат много стриктно действащото законодателство по отношение преценка на инвестиционните намерения с цел опазване и на включените в НАТУРА 2000 зони, и на отложените зони.
Министърът припомни, че с цел опазване на потенциални зони е използвал правомощията си по Закона за защитените територии и е издал заповеди за временна забрана на дейности в Кресненското дефиле и в района на Иракли-Емине. Предстои министърът да се запознае с документация за Земенския пролом и пролома Скрино и ако се налага, да предприеме и там подобни мерки за опазването им.
И министърът и евроекспертите бяха единодушни, че разяснителната кампания за НАТУРА 2000 трябва да продължи и да се обяснява на хората, че зоните от екологичната мрежа не са територии, в които ще бъдат забранени всякакви дейности, а просто ще се прилагат специфични оценки на инвестиционните намерения.
Министърът ще запознае Министерския съвет с позицията на представителите на ЕК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар