24 април 2007

В Амстердам отбелязаха Деня на Земята със разяснителна кампания за заплахите пред българската природа

24.04.2007
http://www.bluelink.net/index.shtml?x=15870
В неделя група от 30 души са разяснявали на минувачите в центъра на Амстердам заплахите, пред които е изправена природата в България. Показана е изложба със снимки от ски зоната в националния парк “Пирин” и от други защитени зони в България. Раздавани са брошури, които представят как е ограничена и намалена българската част от европейската мрежа от защитени територии Натура 2000.
Участниците са анкетирали минувачите, за да разберат какво е мнението на чуждестранния турист за мащабните строежи и развитието на масовия туризъм в защитени и недокоснати природни територии в България. 39 души от Гърция, Австралия, Финландия, Холандия, Португалия, Чехия, Испания, Великобритания, Китай, Германия, САЩ, Италия и Франция са отговорили дали щетите, нанесени на природата по българското Черноморие и планини ще повлияе на избора им да инвестират в България или да я посетят като туристи.
Никой от запитаните не е проявил желание да отиде в зимен курорт, чиито строеж и управление не са съобразени с природозащитните мерки. Половината от анкетираните са отговорили, че биха прекарали ваканцията си в луксозен хотел на морския бряг, само ако при построяването му не е била нанесена вреда на околната среда. Около двайсет процента от отговорилите са заявили, че биха къмпингували сред дивата природа на място, където стриктно се спазват мерките за опазването й. Деветдесет процента от запитаните са казали, че взетите мерки по запазване на качеството на природните дадености определят в голяма степен решението им за избор на място за почивка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар