04 май 2007

Натура 2000 – акция като по вода... с малко адвокатска помощ

03.05.2007
http://www.bluelink.net/index.shtml?x=16137
Източник: Гражданска група „За Натура 2000"
За осма поредна седмица природозащитници от Гражданска група „За Натура 2000" – част от Коалиция "За да остане природа в България" проведоха пред вратите на Министерски съвет (МС) гражданско присъствие срещу отлагането на зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.
Придружени този път от шестима адвокати от Български Хелзинкски комитет (БХК), групата от около 30 човека проведе акцията си пред главния вход на МС преди редовното заседание на Кабинета за първи път необезпокоявана от полицията, въпреки редовните опити на Софийска община да ги препрати на не толкова горещото и по-скрито място в градинката на Централна градска баня.
"Акцията ни е напълно законна", настояват природозащитниците. „Нашите адвокати помогнаха за постигането на тази чудесна малка победа на гражданското общество в България след многократните опити на общинската администрация по всевъзможни начини да осуетява провеждането на акцията на исканите от нас места – по няколко души пред всички входове на МС и на площад „Независимост".
Акцията мина под знака на водната стихия – трета по ред от серията природни елементи: въздух, земя, вода и огън. Природозащитниците чуруликаха с малки бърдучета като гласовете на горски птички и подариха на присъстващите журналисти по едно бърдуче – в знак на това, че само те чуват техния глас и така помагат посланието им да стигне до хората, докато министрите остават глухи за гласа на гората. Те представиха символично и очистващата сила на водата, като бяха приготвили съд със светена вода, с която министрите да измият ръцете или очите си – ръцете, ако искат да отмият вината за осакатяване на екомрежата или очите, ако са склонни да прогледнат за грешката си.
От петимата министри, влезли през главния вход, единствена Емел Етем подмина без поздрав природозащитниците. Министър Вълчев и министър Орешарски настояха на тезата, че Натура 2000 не е в компетенциите им, а министър Николай Василев дори поговори с групата, застъпвайки се за позицията на правителството, но и тримата измиха ръцете и очите си с водата. Най-много време на еколозите отдели министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който и при предишните им акции бе един от малкото, приели подадените информационни материали и декларация с искания.
Природозащитниците припомнят, че до 16 май Кабинетът трябва да отговори на исканията им за среща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар