23 май 2007

Прокуратурата заявява, че обжалването на заповедта за обявяване на Природен парк Странджа е неоснователно

2007-05-22
източник: За да остане природа в България
На 21.05.2007г. се проведе второто заседание на Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който гледа днес делото, с което Община Царево обжалва заповедта за обявяване на Природен парк «Странджа» от 1995 г. заради неясни граници. Ответна страна по делото е Министерство на околната среда и водите (МОСВ), както и Фондация Биоразнообразие, Сдружение «За Земята» и частни собственици на земи.
На заседанието като нови страни по делото от страна на ответниците се конституираха Национално управление по горите и фирмата, която е работила по границите на парка.
На миналото заседание жалбоподателите поискаха назначаване на съдебно-техническа експертиза за изясняване фактите по делото. Днес тя беше представена пред съда. Ответниците имаха много въпроси по нея, тъй като я намираха за неудовлетворителна. Накрая обаче тя беше приета.
Съдът изиска от двете страни по делото в 10-дневен срок да представят писмени защити. Процесуалният представител на Министъра на околната среда и водите поиска жалбата да бъде разглеждана като недопустима, изтъквайки различни аргументи.
Върховната административна прокуратура изрази категорично мнение, че жалбата е неоснователна, тъй като изразените доводи за нищожност са неоснователни.
Ние продължаваме да вярваме в обективността на съдебната система,но се трeвожим от факта, че дори жалбоподавателя намира опора в прецедента с решението на делото за «Камчийски пясъци» от 2006, когато една защитена територия беше заличена по искане на инвеститор, отново с аргумента за неясни граници.
Преди началото на поредното заседание по делото в храма «Света Неделя», недалеч от Върховния административен съд, беше отслужен молебен за живот и здраве на Природен парк Странджа. На вечерната служба в неделя в католическия и в арменския храм в центъра на София също беше споменат Природния парк.
Повече подробности:
Настоящото дело е пореден опит за разрушаване на системата от защитени природни територии в България. Тези действия започнаха през 2006 г., когато ВАС отмени заповедта от 1980 г. за обявяване на Защитена местност Камчийски пясъци, която се намира на брега на Черно море. Това стана по искане на друг инвеститор, заменил земеделски земи срещу дюни в община Долен Чифлик.
През есента на 2006 г. ВАС обяви за незаконно строителството на вилно селище „Златна перла” край село Варвара. Сега нарушителите на закона – „Краш 2000” ООД и Община Царево - се опитват да отменят заповедта за обявяване на Природен парк Странджа. Ако успеят да заличат тази най-голяма защитена природна територия в България, те ще улеснят узаконяването на «Златна перла».
Основен мотив на Община Царево и „Краш 2000” за искането им е, че в заповедта за обявяване на Природен парк Странджа не са посочени ясни негови граници. Следва обаче да се има предвид, че в териториално-устройствения план на община Царево, приет от Общински съвет Царево още през 1998 г., границите на Природен парк Странджа са ясно посочени. Тактиката, която използват Община Царево и „Краш 2000” ООД, е аналогична на това, доказан от съда убиец след това да обжалва в съда акта за раждане на убития, за да докаже, че той не е съществувал.
Заповедта за обявяването на Природен парк Странджа е единственият документ, който спира застрояването на най-южната част на българското черноморско крайбрежие. Природен парк Странджа е създаден през 1995 година (заповед РД-30/24.01.1995 г. на министъра на околната среда и водите) с цел опазване уникалната природа във водосборите на реките Велека и Резовска и осигуряване на устойчиво социално-икономическо развитие.
Отмяната на заповедта за обявяване на Природен парк Странджа ще освободи процедурите по продажби и замени на 20 000 декара общински имоти в границите на природния парк. Мотивът за облекчаване разпореждането с имоти на общината беше подчертан и от кмета на община Царево Петко Арнаудов в негово изказване пред Общинския съвет в Царево нa 24 ноември 2006 г.
В момента, съгласно чл. 10, ал. 1 от Закона за защитените територии, собствеността на общините и държавата върху горите, земите и водните площи, включени в защитените територии по този закон, е публична. По този начин тя не подлежи на замяна, преотстъпване и продажби, а общините и държавата могат да се разпореждат с нея само по реда на Закона за концесиите.
Междувременно три от най-големите природозащитни организации в Европа – Europarc Federation, CEEWEB i WWF - изпратиха официално становище, с което призовават българското правителство и парламент да предприемат спешни административни и законодателни действия, за да гарантират съществуването на всички обявени защитени територии в страната, включително и Природен парк Странджа.
Над 50 хиляди българи подписаха петициите „За да остане природа в България” и „Спасете българското Черноморие”, които бяха внесени в българското правителство през януари 2007 г. от коалиция от неправителствени организации. Над 13 хиляди души се включиха в международната кампания на WWF „Защитете защитените територии на България” и изпратиха електронни писма до министър председателя Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев.
Коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” следи отблизо развитието на съдебното дело.

Няма коментари:

Публикуване на коментар