05 май 2007

Концесионери, охранители и строителни предприемачи унищожават Иракли


източник: Нетинфо
05.05.2007
Концесионери, охранители и строителни предприемачи унищожават плажната зона Емине-Иракли, предупреждават граждани от “Да спасим Иракли” , Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” , “За да остане природа в България” в отворено писмо до министъра на околната среда и водите, Общинския съвет в Несебър и медиите.
В писмото се посочва, че табелите за границите и регламента на защитена местност Иракли са умишлено изтръгнати и увредени. Строителни предприемачи рушат оскъдната инфраструктура на местността с цел отрязване на достъпа на българските граждани до плажната ивица. Извършват се заравнителни дейности. Бившите ученически лагери на район “Триадица” към столична община са ликвидирани от общинската фирма “Галатея” и в последните карти на местността са обозначени като държавен горски фонд или като частни земеделски парцели. Природозащитниците предупреждават още, че “държавните земи в местността се преобразуват в общински, общинските в частни, след което се окрупняват и продават чрез съмнителни сделки на небезизвестни лица от Мултигруп, ТИМ, общинския съвет на Несебър, основнит политически партии”. В писмото до Джевдет Чакъров се отбелязва и това, че групи от охранители и от агресивно настроени лица, които твърдят, че са организирани от сдружението на собствениците в местността Иракли, обикалят местността и тероризират, обиждат и заплашват посетителите на държавната плажна ивица. Те “демонстративно секат живи дървета до самата плажна ивица, заплашват гражданите с физическа саморазправа и си позволяват да палят клади на плажа с отсечените дървета, обозначения за защитена местност и с личните вещи на посетителите на местността. Концесионерите на плажа демонстрират безогледна незаинтересованост към опазването на защитената зона Иракли и на природата в потенциална Натура 2000 зона. В отвореното писмо природозащитниците призовават министър Джевдет Чакъров да убеди потенциалните кандидати за управление и развитие на областта Емине-Иракли във възможността да печелят по цивилизован начин в дългосрочен план. Те настояват за незабавно възстановяване на обозначенията за защитена местност Иракли, както и на свободния достъп на българските граждани до плажната ивица в рамките на държавната концесия. “Иракли е символ на гражданското общество в България, на опазването на българската природа”, се казва в отвореното писмо и се припомня, че подписите на 50 000 български граждани в защита на Иракли са внесени през януари тази година в Народното събрание и в Европейския парламент. /БГНЕС
Тук - във в-к "Дневник"

Вижте тук какво райско място ще бъде унищожено, за да се превърне в строителна площадка на някоя властоимаща мутра. Ако знаете имена на фрми или личности, които участват в унищожаването на Иракли - моля, добавете ги в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар