06 март 2008

Нови опасности за природата - отново с "чистата" енергия

Както можем да прочетем в money.bg, край Свиленград ще се строи фотоволтаичен енергиен парк. До тук добре, даже звучи повече от прекрасно - нищо не запречва пътя на птиците, нищо не пуши, няма опасни отпадъци... Но.... само до тук! Соларният парк ще бъде разположен на мястото на гора, общинска собственост, която ще бъде продадена на инвеститора. Излиза, че общината ще загуби гора, ще я изсече, ще я застеле със стъклени панели и така ще я изгуби безвъзвратно. Защо точно на мястото на гора??? Защо не, например, на мястото на някой изчерпан открит рудник? Имаме в излишък. Или на мястото на закрито сметище? И от тях имаме достатъчно. На мястото на отдавна рухнал завод? И те са непоносимо много. Защо точно на мястото на гора???
Фотоволтаичните панели нямат претенции за мястото, така че проектът звучи повече от нелепо. Панелите работят еднакво добре и на полето, и на покривите на сградите (даже и в града или по индустриалните постройки), могат даже да са едновременно за добив на ток и за стенна топлоизолация! Защо тогава ще се прави толкова нерентабилна инвестиция, след като тези неща могат да са навсякъде?
Вероятно отговорът е пак при думата "заменка". Значи: инвеститорът купува общинска гора. После сменя статута и на промишлена площ (не е законно, но се прави масово). След това построява фотоволтаичен парк. После отчита загуби. След това събаря и построява каквото му дойде на акъла, понеже вече имотът не е горски, а индустриален. Елементарно, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар