29 март 2008

Държавната агенция по горите констатира незаконните сечи и строителство на Картала

източник: "За да остане природа в България"
Държавната агенция по горите е отново първата институция, която установи незаконното стоителство на ски курорта Бодрост - Картала, след като миналата седмица спря незаконните сечи на Паничище. С писмо от 24 март 2008 г. ДАГ уведомяват федерация "Зелени Балкани", че сечите и строитеслтвото на ски курорта Бодрост - Картала са незаконни и ще разпоредят проверка. Вижте документа тук.

Разрешителните за строеж на незаконния ски-курорт са издадени от община Благоевград в нарушение на чл. 144(4) от ЗУТ, долната лифтна станция излиза от границите на устройствения план, а горната се строи незаконно (по данни на РДНСК). В цялата тази история има и комичен елемент - община Благоевград е помолила неправителствените организации да им осигурят транспорт, за да видят дали се строи незаконно.
(повече по случая - тук)

Накратко, този незаконно строящ се курорт прилича 1:1 на случая "Супер Паничище". Нарушени са Законът за защитените територии, Законът за биологичното разнообразие, Законът за устройството на територията, Законът за горите и Законът за държавната собственост. Нарушени са и двете ключови европейски директиви за опазване на биологичното разнообразие.
Според Европейската директива за екологична отговорност (от 2004 г.), извършителите на незаконна строителна дейност са длъжни да платят премахването на незаконните обекти и да възстановят увредената територия. България е приела тази директива, така че очакваме съответните резултати от прилагането на законите.

2 коментара:

  1. Анонимен11.11.08 г., 20:58

    Малък коментар върху напъните на един невежа!
    Само малоумен човек не може да разбере ползата, за Благоевград и региона, от едно такова съоръжение!
    А по отношение на реката:
    Природозащитнко, не се ли измени коритото на реката при изграждане на пътя Симитли-Предел?

    ОтговорИзтриване
  2. Само неграмотен може да твърди, че комбинация от лифт и пързалка могат да развият Благоевград и региона.

    ОтговорИзтриване