25 април 2018

Постоянен протест за Пирин


През последните месеци сме свидетели на постоянни посегателства над природата на България. В началото на годината беше приет нов план за управление на Национален парк "Пирин", който позволява сеч и строителство в почти половината от защитената територия. При това - с изключителни права за офшорната фирма Юлен АД, която е с неизвестен собственик. Последваха опити за промяна на защитените зони в Натура 2000, промени в редица закони, включително промяна в Закона за опазване на земеделските земи, които позволиха застрояване на земеделски земи и зони от Натура 2000. Плажът Болата беше изключен от защитена територия. А вицепремиерът (познат като WC-министър) вече не крие плановете си да си построи хотел на Калиакра. Протестираме всеки четвъртък, но това е недостатъчно.
По инициатива на пловдивските протестиращи, носим тези зелени протестни ленти. Това можем да правим всеки ден и навсякъде. И да обясняваме защо ги носим. Лентата може да е от хартия или плат. Можете да си я направите сами, или да я получите на пловдивските протести.
Ясно е, че всички сме заети хора, и нямаме възможност да присъстваме на всеки протест. Носенето на зелени ленти обаче не отнема време и е добър начин за демонстриране на гражданска позиция.

От тук нататък съм постоянно с тази лента.
Настоявам за оставката на Нено Димов и Валери Симеонов.
Настоявам за оттеглянето на решението на МС за позорния план за управление на ПП Пирин.
Настоявам за адекватна политика за опазване на защитените територии в България.

Повече за проблемите на българската природа може да се прочете тук: www.forthenature.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар