23 април 2018

За морето, за Пирин!

Публично събитие · Организирано от SavePirin и ЗаДаОстанеПРИРОДА - www.forthenature.org

Времето се затопли и планът за застрояване на Българското Черноморие отново е на дневен ред! На Корал изникнаха заграждения. Удобно уволниха директора на Природен парк Странджа и сега ще продължи дозастрояването на парка, заложено в общия устройствен план на Царево, който се готвят да приемат.
В очакване сме на важни събития и за Национален парк Пирин, защото след като изтече законния срок от един месец, оттук нататък всеки ден може да излезе решението във връзка с делото за липса на екологична оценка на проекта на новия му план. Затова протестите продължават с пълна сила и този четвъртък!

Събираме се при паметника на Алеко, метростанцията на НДК от 18,30 часа и ще шестваме до Министерски съвет и Орлов мост.

English below

Протестът ни е срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите и обслужват частни интереси. Протестът ни е срещу беззаконието!

Нашите искания са:
1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;
5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Описание на казуса:

Решение № 821 на Министерски съвет от 29.12.2017 г. дава възможност за строителство в 48 % от територията на Национален парк Пирин и не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин.

Това решение е незаконно, защото :

а) директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за местообитанията.
б) противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в) грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 125 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г) обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д) дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
е) дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване.

WE DEMAND:

Тhe decision № 821 of the Bulgarian Government from 29 December 2017 that allows commercial scale logging and opens 48% of National Park Pirin for construction must be canceled.

The real owner of the company (Yulen AD), that owns the concession of National Park Pirin, must be announced and an international audit of the concession must be made.

Minister Neno Dimov and Deputy Prime Minister Valeri Simeonov must submit their resignations immediately.

The amendments to the Forest Act allowing logging and urbanization of the forests must not be made.

The possibilities for urbanization of the agricultural lands by the Black Sea Coast must be cancelled.

Към източника: https://www.facebook.com/events/1798641083526629/

Няма коментари:

Публикуване на коментар