21 юли 2007

Какво се случи, и дали изобщо нещо се е случило?

Вчера вестниците гръмнаха "Странджа е спасена!" по повод приетите най-сетне промени в Закона за защитените тертории....
Ок, всичко звучи много хубаво, но...
Не е ясно дали делото за нищожност на парк Странджа е висящо или приключено.
Не е ясно какво ще се случи с незаконните строежи, които никнат като гъби в защитените територии. Факт е че "Златна перла" на "Краш 2000" се строи от много отдавна, въпреки че има заповед за събаряне още при първата направена копка. Кой и кога ще събори бетона? Кой и как ще финансира работата по възстановяването на увредените територии?
Стана ясно, че "Камчийски пясъци" няма никога повече да бъде защитена местност, защото богати руски кметове и австрийски банки са си купили "правото" да строят незаконно върху най-големия плаж в България.
Не стана ясно как ще бъдат решени случаите като Иракли и как ще бъдат спрени незаконните строежи без ОВОС в съседство със защитени територии.
Все още не е ясно кой ще отговаря за безобразията по Пирин и Рила.
Докато измененията в закона се гласуваха, започна бруталното застрояване и бетониране на Рила - "Паничище-езерата-връх Кабул" (с други думи - бетонирането наРилските езера).
И не на последно място - в България все още нямаме мрежа "Натура 2000" по изричното желание на нашите народни избранници.

Нека не забравяме, че нашите законотворци не са свикнали да спазват законите. Те само пишат законите, след което очакват от нас да ги спазваме, докато те безчинстват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар