31 юли 2007

МОСВ един път завинаги да гарантира опазването на Иракли!

Коалицията от 17 природозащитни организации "За да остане природа в България" припомни писмено на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че на 4 август 2007 г.(събота) изтича едногодишната забрана за строителство на Иракли, издадена заради започналата процедура за обявяване на защитена местност. Тъй като до момента МОСВ не са предприели мерки за постоянно опазване на Иракли, организациите настояват за спешна публична среща, в която министърът да обясни своите действия за спасяване на Иракли.

На 1 август от 14 ч. е организирана протестна акция на бул. Мария Луиза 22 (между Халите и Лъвов мост) пред деловодството на МОСВ. Там коалицията "За да остане природа в България" ще поиска чрез заявления за достъп до обществена информация копия от "удължената" заповед за забрана на строителството, обещана от министъра преди няколко седмици.

От коалицията настояват министърът да издаде заповед на основание чл. 19 на Закона за биологичното разнообразие за забрана на редица увреждащи дейности на Иракли, която да бъде публикувана не по-късно от 4 август 2007 г. в „Държавен вестник”.
Природозащитниците искат от РИОСВ – Бургас да информира община Несебър, че към всички 42 издадени решения по ОВОС следва да се добави нова оценка за съответствието на строежите с НАТУРА 2000 по чл. 31-33 на Закона за биологичното разнообразие. Само при положителна оценка по тази процедура общината има право да одобрява строителните планове. Същите мерки трябва да се прилагат за опазването на всички места от мрежата НАТУРА 2000 по Черноморието.
(целият текст е тук)
(призивът за протеста е тук)

Няма коментари:

Публикуване на коментар