01 август 2007

"Зелени Балкани" - за мораториум върху износа на дървесина. "Екогласност" протестират срещу застрояването на Ком. Подписка за защита на Родопите

Не е тайна, че върлуващите горски пожари из цялата страна са умишлено подпалени - за износ на дървесина. "Зелени Балкани" предлагат спиране на износа на обла дървесина и списък от предпазни мерки.

"Екогласност" са подали жалба срещу плановете за застрояване на Берковския Балкан. Знае се, че в изготвения проект "Натура 2000" авторите му недопустимо са се поддали на нечие влияние и са се съгласили да изключат повечето от посочените от "Главболгарстрой" АД части от Берковския Балкан, в които е предвидено поетапно значимо застрояване със сгради на хотели и ски-писти - в девствените територии под връх Малък Ком, местностите Фунията и Долна Кория и целият връх и местност Щърковица, както и в буферната зона на природен резерват "Горна Кория". Проектът за застрояване на връх и местност Щърковица за 1000 легломеста, влиза в сериозно противоречие с европейския проект "Натура 2000". Освен това е налице опасно навлизане в санитарно-охранителната зона на водоснабдяването за Монтана, Враца и още 16 населени места.
"Екогласност" предлагат цялото бъдещо строителство на хотели да се изнесе долу на територията на самия град Берковица.

Евродепутатът Душана Здравкова внася искане Родопите да станат защитена територия. С 224 подписа представители на малкия и среден бизнес, земеделски производители и фермери искат обявяване на планината за защитена територия и особен статут за земеделието и животновъдството в региона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар