08 август 2007

Завърши десетото национално почистване на защитени територии Пирин 2007

източник "За земята"
В периода 30ти юли - 6ти август бяха събрани над 2,7 тона отпадъци от южен и северен Пирин. По-чисто е в околностите на хижите Пирин, Каменица и Вихрен, заслон Кончето, Бъндеришки циркус, Митровото и Аргировото езера. В кампанията се включиха над сто души от България, Румъния, Македония, Полша, Холандия, САЩ и Франция. Чистенето се организира от За Земята и A SEED.
Кампанията за почистване стартира на 26 юли с екологичен лагер над село Пирин, където в продължение на четири дни се проведоха лекции и занятия на тема защитени територии, промяна на климата, еко-селища. В рамките на срещата беше почистена и реката, която преминава през село Пирин - едно от малкото села в България, където сметосъбиране няма и отпадъците попадат в селската река.
Кампанията за почистване завърши в град Банско в момент, когато в резултат на изсечените на голо до скала 2500 дка в ски зона Банско, прииждащите реки показаха силата на природната стихия и последствията от нарушения природен баланс. Участниците в кампанията за почистване бяха шокирани от апокалипсиса, който цари в ски зона Банско и призовават към спешни залесителни действия и противоерозионни мероприятия.
(повече информация и снимки - тук)

Няма коментари:

Публикуване на коментар