27 август 2007

Правителство срещу наука = наглост срещу разум

Правителството реши, че 200 дка за Ботаническата градина в Балчик са й много, намалява ги на 11 дка.
Въпреки, че властите изгубиха всички дела срещу Софийския университет, най-нагло се разпоредиха за орязването и! Разпоредено е унищожаването на кактусовата колекция, която е втората в Европа (след Монако). Градината в момента поддържа колекция от над 3000 вида растения и е световно призната. Има както строго научно ботаническо значение, така и историческа и развлекателна стойност. Освен това, ботаническата градина е дала вдъхновение на много художници, литератори, музиканти (но не и на министерството им).
Вижте тук какво ще бъде унищожено с подписа на един некомпетентен министър-председател.
Всичко това ще бъде унищожено, за да изникнат вили и хотели в двореца - пак някой да си напълни гушката. С какво насреща? С планове за басейни, хотели, и т.н., и с кебапчета и цаца на местата в двореца, които се стопанисват от министерството на културата. И най-тъжното е, че срещу ботаническата градина, сиреч срещу биологическата и изобщо екологичната култура, застава министерството на културата! Министерство на културата се обявява срещу автономността на Университет и, след като губи съдебните дела, просто си присвоява това което си иска! Мирише, ама много мирише на диктатура...
Оппааааааа.... каква култура имат тези в Министерството на културата? Имат ли култура??? Какво разбират под понятието "култура"? Бетонирани дворцови градини с цаца втора употреба и чалга до дупка? Според типовете в това т.нар. "Министерство на културата" науката не е ли култура?
Какво ми се върти в главата. В целия свят нормална наука се прави с наличие на средства. Ако се прави качествена наука, учените стават независими и силни. Ботаническата градина в Балчик е в Световния съвет на ботаническите градини, точно защото има условия за съхранение на ценни видове. Само че по този начин хората стават известни и мнението им тежи. Такива хора не са удобни за властоимащите - не са управляеми. Така че, правителството на полуруснака мъдро реши "Ньет градину - ньет прабльема!". Изтласка учените в задния двор (в буквалния смисъл), за да нереди още сергии с цаца и кебапчета на мястото на кактусовата колекция.
Решението на Сергей и компания е една демонстрация, че ДПС (и техният филиал БСП) могат да правят каквото си поискат - независимо дали е законно или не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар