15 август 2007

Чистката на природозащитници продължава

Ченгетата обявиха ирландец за "екоекстремист". "Съвсем случайно" се оказало, че съпругата на нарочения "екстремист" е член на сдружение "За земята" и координатор на Bankwath.
Благоевградската полиция е привикала Оуен МакГра за "да си признае", че е изпратил фалшивия сигнал от името на нерегистрирана организация "Равноденствие" за поставени взривни устройства по склоновете на Банско. По скалъпеното признание-диктовка, ирландецът (програмист по професия) е изпратил съобщението от интернет-клуб в София. "Доказателството" било видеозапис, направен с камери в клуба, където се е виждал човек, който приличал на нарочения. Интерeсно, как точно се е разбрало, че "приличащият" е наистина Оуен МакГра, и как точно се е разбрало, че той изпраща писмото? Ако в клуба е имало камери, това означава ли, че всеки от клиентите се заснема, както че и се заснема какво точно правят тези клиенти? Виждат се монитори, клавиатури... Това е абсолютно незаконно. Ако има такъв видеозапис, означава, че е използвано специализирано разузнавателно средство без прокурорска заповед. Май пак стана издънка ...
Разпитващият инспектор Симеон Симеонов е подканял ирландеца "да си признае, защото така ще е по-лесно". Натискът е продължил цели два, без преводач. Когато МакГра казал, че не знае български, и няма как да е написал заплаха, служителите на реда му обяснили, че това са сторили съпругата му и неин приятел, а той само я изпратил. За да избистрим съвсем нещата, трябва да отбележим, че г-жа Бачева (съпругата на обвинения ирландец) е била привикана миналата сряда, за да обясни на ченгетата с какво точно се занимава.
Като капак на всичко горенаписано, от пресцентъра на благоевградската полиция са казали че не знаят нищо за случая ....
(вижте тук съобщението в Mediapool)
Работата много смърди, не мислите ли?
Дали един програмист би влязъл в интернет-клуб, за да изпрати анонимен e-mail? Има къде-къде по-сигурни начини да си анонимен в Интернет.
Май нашият вътрешен министър трябва да уточни: дал ли е заповед за "лов на вещици", или просто ченгетата му са толкова разгащени, че работят на частно?
По-лесно е да натиснеш някого да "си признае" неща, за които не е подозирал, отколкото да озаптиш истинските бандити, които и сега унищожават Пирин, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар