03 август 2007

Чакъров не желае да дава обяснения

Стана ясно, че министърът на околната среда и водите ще защитава само тази част от Иракли, за която никой не е проявил апетити, и в същото време дава зелена светлина на териториално-устройствен план без задължителната екологична оценка.
Аналогична ще е ситуацията ако поверите на охранителна фирма голям магазин, обаче фирмата да не охранява стоките в магазина, защото крадците през нощта проявяват интерес към тях (с други думи - имат инвестиционни намерения), но ревностно да пазят тоалетните и празния паркинг.
След това свое "мъдро" решение, министър Чакъров е отказал да направи публична среща с гражданската група "Да спасим Иракли". Причината е или гузна съвест (малко вероятно) или страх от по-силно антирейтнгиово освиркване (много вероятно).
Все пак Чакъров се е съгласил да се срещне днес в 11:00 с не повече от 10 човека.
От вчера гражданската група "Да спасим Иракли" е дала "домашно упражнение" на министъра да отговори на осем въпроса:
1. Какви са мотивите за невключване на териториите от ТУП на Несебър от 1997 с оглед предмета и целите на Потенциална Защитена зона (ПЗЗ) Емине-Иракли? Значи ли това, че според МОСВ в тази територия не се срещат защитени местообитания и видове - предмет на опазване в зоната?
2. Колко по брой и какви по вид процедури по гл. 6 на ЗООС са изведени досега за ПЗЗ Емине-Иракли ?
3. Колко от тях по брой и вид са със завършена процедура на пълно одобрение съгл. др. закони към 29.06.2007 по смисъла на приетите към тази дата промени на ЗБР?
4. В какъв период и по какъв начин МОСВ ще проведе процедурите по специфична оценка по чл. 31 - 33 на ЗБР за инвестиционните намерения и планове без завършена процедура?
5. Как МОСВ ще изпълни задълженията на Р България по опазване интегритета на потенциалните Зони от значение на общността, съгласно разпоредбите на чл. 6, ал. 2 на Директива 92/43/ЕИО, по-конкретно на ПЗЗО Емине – Иракли спрямо отрицателните въздействия на инвестиционните намерения и планове със завършени процедури по одобрение към 29.06.2007, ако има такива в ПЗЗО Емине - Иракли?
6. В случай, че въпреки изискванията за предварително провеждане на специфична оценка те бъдат одобрени от общинските органи и започне изграждането на инвестиционните намерения, как и кога МОСВ ще спре извършването на такива нарушения?
7. Установи ли МОСВ виновните лица за унищожаването на защитени местообитания по реката и бреговете на река Вая близо до нейното устие и в нарушение за заповедта по чл. 45 на ЗЗТ? Кога и какви мерки за възстановяването им ще предприеме МОСВ?
8. Кога МОСВ ще приключи започналата процедура за обявяване на разширение на Защитена местност Иракли, за чиято територия беше издадена заповедта по чл. 45 на ЗЗТ?

Как ли ще отговори Чакъров ??? Как ще даде обяснение на факта, че не е забранил строежите по плажа на Иракли? Все пак, министърът е имал цяло денонощие за размисъл (или за заучаване на "стихчето"). Очакваме да се представи някак си, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар