06 август 2007

Реките Демяница и Бъндерица преляха, отнесоха два моста, наводниха хотелите до първа станция, по улица Глазне водата наводни и гарата

източник: коалиция Спасете Пирин
6 август 2007 г.
След 72-часовите неспирни валежи над Банско реките Демяница и Бъндерица преляха. Счупени 2 моста в местността Лисичетата в ски зона Банско - по пътя за новия незаконния лифт в местността Чалин Валог и за Петев кладенец. “Нивото на река Глазне е над 1.5 m над нормалното. Улиците в Банско бяха залети с реки. Мъртви пъстърви намираха хората по улица Глазне. Нивото на водата по улиците е надвишавала 20 cm.
Според Цвета Христова от коалицията “Спасете Пирин”, случилото се е само демонстрация на това, което може да се случи на Банско при проливни дъждове при оголените над града над 2500 дка. Тъй като гората е изсечена, по пистите има ерозия и няма противоерозионни мероприятия, това пряко застрашава живота и здравето, както на банскалии, така и на туристите. Отвеждането на водата по улеи в реките води именно до такива приливни вълни.
Убеждаваме се, че ски зоната освен неблагоприятни социални и икономически въздействия за местните хора, създава и опасност за живота и здравето им при това стопанисване. Нужно е да се предприемат спешни и адекватни мерки против ерозията.
Фирмата концесионер твърди, че укрепва ски пистите с ”метални неръждаеми кошове, които се пълнят с камъни и тежат от 3 до 5 тона.” На практика тези метални кошове се правят от оградна мрежа и се пълнят с камъни от реката, като по този начин се променя и коритото на реката.
Концесионерът се хвали с поставянето на „геотекстилни мрежи“ на голите терени. Това на практика едно от малкото реални решения, но за да покрие околените над 2500 дка са му нужни над 20 милиона лева, тъй като един квадратен метър от тази гоетекситлна мрежа струва 8 лв.
За по-бързото затревяване на центъра, стопаните на ски зоната споделят, че са инвестирали и над 250 000 евро в специалиризана машина за хидро-сеене на швейцарската фирма Werbiel. 20,000 кубика хумус, купен от региона на Банско.
* В ОВОС и прецедурата към 2000 и 2001 има заложена програма, която коцесионера би следвало да спаза. Ползват се изключително и САМО МЕСТНИ ВИДОВЕ РАСТЕНИЯ. Залесяването с италианска детелина би могло да окаже въздействие върху цялата екосистема в Националния парк, която е специфична и се е развивал векове при специални условия (защото е уникална екосистемата и ландашафта, Пирин е обявен за обект на Световното природно наследство).
* Внасянето и на хумус с неясен произход и съдържание в крехката екосистема на нацоналния парк също би могло да има съществени и непредведими последствия.
”За целта са изградени напречни водосборни канали, които да отвеждат дъждовната вода към реките около ски-центъра. ” Именно отвеждането на водите в долината на съседната Демяншка река и предизвикат свлачища и срутища там, замърсяване на водосборния басейн на реката, от която пият Банскалии.
Ако се използват препарати, торове и химикали при рекултивацията и изкуствения сняг при рекултивационна програма на концесионера, както се твърди, тогава банскалии ще получават наготово с водата и хранителни добавки.
”Стръмните места между каналите бяха изградени терасирани със специални уплетки от гъвкави клони, които да задържат хумосния слой.””За реализирането на този проект от близките населени места до Банско бяха назначени 150 работници. По този начин фирма "Юлен", като голям и ангажиран работодател и партньор на общината, вече е създала над 500 работни места. ”
Ски зоната съсипва възможностите на десетки хиляди за развитието на собстен бизнес, свързан с устойчивото и самостоятелно ползване на природните ресурси, въвежда се монопол на пазара, променя се облика на града и планината, твръдят от коалицията Спасете Пирин.

За въпроси: Цвета Христова, ЕС “За Земята

Няма коментари:

Публикуване на коментар